چگونه عینک آفتابی خوب بخریم؟
استفاده از عینک آفتابی با جنبه تجملی و آرایشی، استفاده مداوم از عینک آفتابی برای چشم مضر است. از این رو استفاده از این عینکها فقط در اوقاتی از روز با میزان تابش اشعه بسیار شدید و یا در اماکنی با انکسار نور فراوان، توصیه می شود.
استفاده از عینک آفتابی با جنبه تجملی و آرایشی، استفاده مداوم از عینک آفتابی برای چشم مضر است. از این رو استفاده از این عینکها فقط در اوقاتی از روز با میزان تابش اشعه بسیار شدید و یا در اماکنی با انکسار نور فراوان، توصیه می شود.
از آنجا که شماره برخی از عینکهای آفتابی ارزان قیمت، ۵/۰ تا ۷۵/۰ آستیگمات است، استفاده طولانی مدت از این عینکها باعث صدمه به چشم افراد میشود.عینک آفتابی مناسب و مفید، عینکی با خاصیت جذب بخش مضر اشعه است تا تاثیری در دید و تشخیص فرد ایجاد نکند.
گران بودن عینک آفتابی معیار مناسبی برای انتخاب آن نیست
از آنجا که شماره برخی از عینکهای آفتابی ارزان قیمت، ۵/۰ تا ۷۵/۰ آستیگمات است، استفاده طولانی مدت از این عینکها باعث صدمه به چشم افراد میشود.
عینک آفتابی مناسب و مفید، عینکی با خاصیت جذب بخش مضر اشعه است تا تاثیری در دید و تشخیص فرد ایجاد نکند.
یک عینک پلاستیکی بچه گانه با قیمت پایین میتواند به اندازه گران قیمت ترین عینکها، بخشی از اشعه را جذب کند، قیمت را فاکتور تعیین کننده مناسبی برای انتخاب عینک آفتابی دانست. تفاوت یک عینک آفتابی ارزان قیمت و یک عینک با مارک مشهور، صرفا در میزان انکسار و شکست نور است.
ممکن است شماره عینکهای ارزان قیمت مذکور حتی به نیم تا هفتاد و پنج صدم هم برسد، به این معناست که تا این شماره حالت آستیگمات وجود دارد. از این رو استفاده طولانی مدت از این عینکها برای فرد با چشمان سالم می تواند مضر باشد.
تنها راه تشخیص استاندارد بودن عینک استفاده از دستگاههای مربوط موجود در مطب چشم پزشکان، همچنین خرید مارکهای مشهور در صورت تقلبی نبودن مارکها، رنگهای خاکستری و زرد به ترتیب مناسبترین رنگها برای عینک آفتابی هستند.
استفاده از عینک آفتابی با جنبه تجملی و آرایشی، استفاده مداوم از عینک آفتابی برای چشم مضر است. از این رو استفاده از این عینکها فقط در اوقاتی از روز با میزان تابش اشعه بسیار شدید و یا در اماکنی با انکسار نور فراوان، توصیه می شود.
مردمک چشم از عوامل محافظتی شبکیه در برابر نور است.استفاده مداوم از عینک آفتابی سبب کاهش میزان اشعه ورودی به چشم میشود از این رو مردمک چشم گشاد و در نتیجه میزان اشعه عبوری از عینک تماما وارد چشم، قرنیه، لنز و شبکیه چشم می شود که مضر است.
مردمک، ابرو، مژه و پلک از دیگر عوامل تنظیم کننده میزان نور ورودی به چشم است.
۱. هرگز از دست فروشان عینک آفتابی فله ای خریداری نکنید. ضررهای عینک غیر استاندارد خیلی بیشتر از منافع آن است. این عینک ها ضد اشعه نیستند و موجب ضعیف شدن چشم و خستگی آن ها می شوند. چشم عضو حساس و مهمی در بدن است و بهتر است بدانید در صورت تخریب سلول های عدسی چشم، این سلول ها به هیچ وجه مجدد ساخته و جایگزین نمی شوند.
۲. پیش تر عینک خوب طلق تیره تری داشت، هنوز هم اولین و بهترین راه تشخیص اصل بودن، تیره بودن عدسی آن است، اما امروزه عینک های پلاریزه ی روشنی هم ساخته می شوند که کاملاً استاندارد و قابل قبول هستند.
۳. آنچه در عینک آفتابی اهمیت دارد عدسی و فریم آن است. عدسی باید قابلیت جذب نورهای مضر خورشید را داشته باشد. این امر با برچسب تقلبی مثلاً U۷۴۰۰ امتحان نمی شود، بلکه باید با دستگاه تست شود.
۴. اشعه های مضر خورشید دو اشعه ی ماورای بنفش و مادون قرمز هستند که به مرور باعث ایجاد آب مروارید و کوری چشم می شوند. البته مضر بودن ماورای بنفش خیلی بیشتر است. علاوه بر این دو اشعه، میزان روشنایی نیز بسیار مهم است. این موضوع اغلب مورد توجه عموم افراد نیست. برای مثال زمانی که از منزل خارج می شوید یا به کوه پوشیده از برف نگاه می کنیم، چشم با به یکباره با نوری حدود ۱۰۰۰ برابر بیشتر از نور قبلی روبرو می شود و آسیب آن غیر قابل جبران است.
۵. جنس عدسی عینک های تقلبی پلی کربنات است که به آسانی خراش برمی دارند و این شیارها موجب شکست نور شده، به چشم آسیب می رسانند.
۶. راه دیگر شناخت تقلبی بودن عینک آفتابی این است که اگر عدسی آن را روی عدسی عینک فتوکروم (فرومتیک) قرار دهیم و آن دو را به مدت ۱ دقیقه زیر نور خورشید قرار دهیم، عینک فرومتیک تغییر رنگ داده، تیره می شود و این نشانه ی تقلبی بودن عینک آفتابی است.
۷. روش ساده تر دیگر: موج انواع کنترل ها (تلویزیون، دزدگیر و ...) از عینک های آفتابی اصل عبور نمی کند.
۸. فریم نایلون یا کامپوزیت دوام بیشتری دارد، اما شکننده تر هستند. فریم های فلزی چندان شکننده نیستند، اما امکان تغییر شکل و خمش دارند.
۹. در مورد عدسی ها هم عدسی های شیشه ای در مقابل نور بهتر عمل می کنند و دیرتر خش می افتند، اما شکننده تر و سنگین تر هستند. در عوض عدسی های پلاستیکی دیرتر می شکنند و آن هایی که بهترند و کمتر خش می افتند، قیمت بالاتری دارند. عدسی های پلی کرومیک که با ورود به روشنایی تیره می شوند، بهترین گزینه هستند.
۱۰. رنگ های زرد و کهربایی بیشتر برای هوای مه آلود و همچنین ورزش هایی که نیاز به سرعت بالا دارند (مانند دو و میدانی یا تنیس)، به کار می آیند. عدسی های دودی و خاکستری بهترین انتخاب برای رانندگی و مصارف عمومی هستند. تنها عیب آن ها این است که با استفاده کردن از آن ها درک عمق تا حدودی مشکل می شود. به همین دلیل در شب برای رانندگی به هیچ وجه نباید از این عینک ها حتا عینک شب استفاده نمود.
۱۱. به جز دو رنگ بالا، عینک های با عدسی های بنفش، صورتی، آبی و ... برای استفاده در هیچ شرایطی مناسب نیستند و تنها جنبه ی زیبایی و پیروی از مد دارند. عینک های آفتابی آینه ای (مانند عینک های پلیس) نیز محافظین خوبی برای چشم نیستند. همچنین عینک هایی که عدسی آن ها در بالا تیره هستند و به سمت پایین روشن تر می شوند، انتخاب خوبی محسوب نمی شوند، زیرا نورهایی که از پایین به چشم می رسند، تأثیر منفی خود را دارا هستند.
۱۲. روی هم رفته رنگ خاکستری بهترین گزینه برای انتخاب عدسی است. خاکستری تمام طیف نور را به طور یکسان جذب می کند.
۱۳. شیشه های پلاریزه نیز اهمیت زیادی دارند. این خصوصیت عدسی ها در برابر نورهای منعکس شده، مانند نور روی آب، برف، جاده و ... بسیار مؤثر هستند. ذرات نور یا فوتون ها به شکل موج حرکت می کنند. شیشه های پلاریزه فقط به امواج عمودی اجازه ی عبور می دهند و چون اکثر امواج منعکس شونده و مضر افقی هستند، این نورها مسدود شده و به چشم نمی رسند.
۱۴. بیشترین ساعت استفاده از عینک آفتابی در شرایط معمولی بین ۱۰ تا ۱۶ است، اما گاهی قبل و بعد این ساعت نیز عینک لازم است.
۱۵. برای افرادی که عینک طبی استفاده می کنند، عینک های آفتابی طبی نیز وجود دارد. گاهی هم عینک آفتابی به شکل کلیپ روی عینک طبی قرار می گیرد.
۱۶. عینک های چینی معمولاً تقلبی و عینک های ایتالیایی بهترین عینک های موجود در بازار هستند. رینج قیمت عینک آفتابی خوب بین ۱۴ تا ۸۰۰ هزار تومان است.
گرچه تا چند سال پیش شما با شنیدن یا دیدن عینكهای آفتابی یا دودی به یاد هنرپیشههای هالیودی یا بالیودی میافتادید، اما امروزه استفاده از آن به عنوان یك ضرورت و حفظ سلامت چشمهامطرح است . محافظت چشم در مقابل نور شدید آفتاب و اشعه فرابنفش موجود در آن بسیار مهم است. استفاده از عینك آفتابی مناسب در شرایطی كه نور آفتاب شدید است، باعث بهتر شدن دید و پیشگیری از صدمه به عدسی و شبكیه چشم میشود. استفاده از عینكهای تقلبی نه تنها این خاصیت را ندارند بلكه سبب بسیاری از عوارض چشمیمیشوند كه از آن جمله میتوان، كاهش بینایی، آب مروارید و بیماری شبكیه را نام برد.
در نور شدید، چشم احساس خستگی و كاهش دید رنگی میكند. در صورتی كه چشمها بدون محافظ هر روز برای ساعات طولانی در نور آفتاب به سر برد احتمال ابتلا به آب مروارید بسیار افزایش مییابد.
توصیه های لازم در مورد انتخاب عینک آفتابی
۱- افرادی كه در حال اسكی كردن، حمام آفتاب گرفتن و كوهنوردی در ارتفاعات هستند باید حتماً از عینك آفتابی استفاده كنند. برای اینگونه محیطها عینكهایی لازمند كه فقط ۱۲ ـ ۸ درصد نور را از خود عبور دهند.
۲ ـ عینكهای رنگی متمایل به سبز و قهوه ای به علت مختل كردن طیف رنگ ، مضر هستند . البته برای افرادی كه میخواهند به مدت طولانی رانندگی كنند ، توصیه میشود از عینكهای قهوه ای استفاده كنند ، چرا كه این عینكها نور آبی آسمان را كاهش وحدت بینایی را افزایش میدهند، لذا برای مصارف روزمره توصیه به استفاده از این رنگ نمیشود.
۳- اگر پشت فرمان مینشینید توصیه میشود كه از عینكهای آفتابی سبز رنگ استفاده نكنید چرا كه تشخیص نور قرمز و زرد را مختل میكند و از این نظر مناسب نیستند. به عنوان یك اصل بدانید كه بهترین رنگ برای عینكهای آفتابی در وهله اول خاكستری و پس از آن قهوه ای است.
۴ـ شیشههای عینك آفتابی باید مقاومت كافی داشته باشد. پلی كربنات از همه مواد مقاوم تر است.
۵ ـ قاب عینك باید بزرگ باشد تا محافظت كامل در این خصوص صورت گیرد.
۶ - یك عینك آفتابی استاندارد عینكی است كه وقتی آن را در مقابل یك صفحه طرح دار تكان میدهیم نباید صفحه موجدار تار و كج و معوج دیده شود.
۷ - اگر میخواهید بدانید كه تیرگی عینك آفتابی شما مناسب است یا نه، در یك اتاق با نور معمولی با عینك آفتابی به آینه نگاه كنید اگر عینك آفتابی شما مناسب باشد نباید چشمان خود را ببینید.
۸ - كودكانی كه برای ساعتهای طولانی در زیر نور آفتاب در حال بازی كردن هستند باید از عینكهای مخصوص خودشان استفاده كنند.
۹ - اگر در محل كار خود با اشعههای زیاد در تماس هستید، عینك آفتابی جوابگو نخواهد بود لذا توصیه میشود عینكهای متفاوت و مخصوص استفاده نمایید (برای مثال در جوشکاری ویا کار با وسائلی که تولید اشعه میکند عینک ویا محافظ های خاصی لازم است )
۱۰ - افرادی كه تحت عمل آب مروارید یا لیزیك یا لازك قرار گرفتهاند باید در مواجهه با آفتاب از عینكهای آفتابی مجاز استفاده كنند.
۱۱- بعضی داروهای پوستی یا چشمیحساسیت چشمها را به نور آفتاب بیشتر میكند در صورت استفاده از این داروها ( به عنوان مثال كسانی كه از قطره های چشمییا قرص داكسی سیكلین استفاده میكنند ) باید حتماً از عینك آفتابی استفاده كنند.
۱۲- عینكهای آفتابی با شیشههای رفلكس كه دارای پوشش آینهای هستند برای مصارف اسكی یا كوهنوردی مناسب میباشند.
۱۳- با توجه به هزینههای مختلف كه روزمره متحمل میشوید خرید یك عینك آفتابی استاندارد نه تنها عملی درست و به جا بلكه ضروری میباشد . بهای استفاده از عینكهای تقلبی به خطر انداختن سلامتی چشم هایتان میباشد.
۱۴ - برای تهیه عینك آفتابی بهتر است با یك چشم پزشك مشورت كنید و یا از یك اپتومتریست كمك بگیرید . و جهت خرید آن به عینك فروشیهای معتبر مراجعه نمایید . با خرید یك عینك خوب به راحتی میتوانید تا چند سال از آن استفاده كنید.
۱۵- اگر دچار اختلال در بینایی هستید و از عینك طبی استفاده میكنید چنانچه مایل بودید میتوانید از عینكهای آفتابی مخصوص كه بر روی عینك طبی قرار میگیرند استفاده نمایید و یا برای عینك طبی خود شیشه های فتوكروم واشیشه های رنگی سفارش دهید
[attachment=8142]
اے دنیا کے مسافر منزل تیری قبرھیں اے کر رھا ھیں جو تو دو دن کا یہ سفرھیں موت ھیں تیرا ان دیکھا ساتھی آچانگ تجھے نگل لے گا:ای مسافر دنیا خونه ی توقبر است ای که هرکاری میکنی سفر دو روزه هست مرگ رفیق ندیده ی تو است یکهو نفست رو می گیره