2011/09/13, 12:00 PM
چگونه از بروز «سينوزيت» پيشگيري كنيم؟
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سينوزيت، ورم و التهاب مخاط پوشاننده سينوسهاي اطراف بيني در اثر عوامل مختلف است.
به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا، در حالت عادي ترشحات داخل سينوسها به درون فضاي بيني تخليه ميشود و در هنگام ابتلا به سرماخوردگي و حساسيت و يا تحريک توسط آلوده کنندههاي محيطي، سينوسها ملتهب شده و در تخليه ترشحات خود دچار مشکل ميشوند. اين وضعيت ميتواند باعث احتقان و سپس عفونت سينوس شود.
در هر حال اگر غشاء مخاطي پوشاننده حفره بيني و سينوسها متورم شوند ميتوانند باعث انسداد در مسير خروج ترشحات مخاطي شده و در سينوسهايي که ترشحات آنها نتوانند تخليه شوند، امکان رشد باکتريها و قارچها بيشتر ميشود.
به گزارش پايگاه اينترنتي مدگورو، اکثر سرماخوردگيها که عامل آن يکي از ويروسهاي ايجاد کننده سرما خوردگي هستند و باعث گرفتگي بيني ميشوند، بعد از چند روز برطرف ميشوند اما اگر سينوسها ملتهب شوند علائم ديگري مانند سردرد و يا تورم دردناک صورت ممکن است ايجاد شود. ممکن است از زمان شروع سينوزيت چند روز گذشته باشد که به آن سينوزيت حاد ميگوييم و يا ممکن است يک مشکل طولاني مدت باشد و بدون درمان هيچوقت بطور کامل برطرف نشود که در اين حالت به آن سينوزيت مزمن ميگوييم. در كشور انگليس سينوزيت حاد شايع است و در حدود سه نفر در هر هزار نفر را مبتلا ميکند. سينوزيت مزمن شيوع کمتري دارد و يک نفر از هر هزار نفر به آن مبتلا ميشوند.
علامت اصلي سينوزيت دردهاي ضربان دار و احساس فشار در صورت است که با خم شدن به جلو بدتر ميشود. سينوزيت پيشاني باعث درد در بالاي ابرو ميشود و پيشاني در هنگام لمس ممکن است دردناک باشد. سينوزيت فکي باعث درد در فک فوقاني و دندانها و گونه ميشود و ممکن است با درد دندان اشتباه شود.
عود مجدد گرفتگي بيني بعد از برطرف شدن علائم سرماخوردگي، ترشحات سبزغليظ يا زرد از بيني، علائم سرماخوردگي که به درمانهاي معمولي جواب نميدهد و بوي بد و دائمي در بيني از علائم ديگر بيماري هستند. همچنين سينوزيت ميتواند باعث تب بالا، ضعف، احساس خستگي، از بين رفتن حس چشايي، بويايي و سرفههاي خلط دار شود که هنگام شب تشديد ميشوند.
استنشاق دود سيگار يكي از عوامل مهم در بروز سينوزيت است. همچنين هر عاملي که باعث التهاب و آزردگي مخاطي بيني به مدت طولاني و در نتيجه تورم مخاطي شود، باعث بروز سينوزيت مزمن ميشود.
سيگار کشيدن و حتي در معرض دود سيگار بودن، مانند کودکاني که والدين سيگاري دارند، فرد را مستعد ابتلا به سينوزيت ميکند.
براي اينکه در هنگام ابتلا به سرماخوردگي و يا حملات حساسيت به سينوزيت دچار نشويد بايد سينوسهاي خود را در اين مواقع مرتب پاک کنيد. همچنين توصيه ميشود:
- از داروهاي ضد احتقان خوراکي و يا قطره يا اسپري ضد احتقان بيني (براي دوره کوتاه) استفاده کنيد.
- مرتب بيني خود را از ترشحات پاکيزه کنيد.
- مقادير زيادي آب بنوشيد تا ترشحات بيني شما رقيق بماند.
- از مسافرتهاي هوايي در مواقع ابتلا به سرماخوردگي و حساسيت پرهيز کنيد و اگر مجبور به اين کار هستيد از اسپريهاي ضد احتقان قبل از بلند شدن هواپيما استفاده کنيد تا از انسداد سينوس و عدم تخليه ترشحات آن جلوگيري شود.
- اگر مبتلا به حساسيت هستيد از چيزهايي که باعث تحريک شما و شروع حساسيت و علائم آن ميشود اجتناب کنيد و در صورت ابتلا به حساسيت از آنتي هيستامين و اسپري بيني براي کنترل آن استفاده کنيد.
- هواي منزل را مرطوب نگهداريد.
- از حيوانات خانگي دوري کنيد.
- در صورت داشتن آلرژي، يک دوره درمان ضد آلرژي بصورت تزريقي استفاده شود.
- مصرف سيگار و الكل را قطع کنيد.