2011/09/11, 03:42 PM
آشنايي با علائم كمبود عنصر روي در بدن
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
كمبود روي به معني ناكافي بودن مقادير عنصر روي در سلولهاي بدن، بر عملكرد غدد تناسلي مردانه، كبد و عضلات و ساختار استخوانها، دندانها، مو و پوست تاثير نامطلوب ميگذارد.
به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا، عنصر روي جزئي حياتي در ساختار بسياري از آنزيمهايي است كه واكنشهاي شيميايي لازم براي فعاليت طبيعي بدن از جمله عملكرد سيستم ايمني بدن و ترميم پوست را تسهيل ميكند. هر فردي در هر گروه سني ممكن است با مشكل كمبود روي مواجه شود اما كودكان در دوران رشد سريع، بيشتر با كمبود اين عنصر حياتي مواجه مي شوند.
به گزارش سايت اينترنتي كامن سنس، شايعترين علائم كمبود روي در بدن شامل كم اشتهايي، رشد كم ، احساس مزه يا بوي نامطبوع و كاهش حس چشايي و بويايي، كاهش ميل جنسي، تيره شدن پوست سراسر بدن، آسيب موها و تغيير شكل ناخنها هستند.
به گفته متخصصان تغذيه، مصرف بيش از حد موادي كه به روي متصل شده و مانع جذب آن در لوله گوارش ميشوند، عامل مهمي در كاهش ميزان اين عنصر در بدن است. اين مواد شامل كلسيم، ويتامين د، رژيم غذاي پرفيبر و آنزيم فيتات موجود در نان سبوسدار هستند. علاوه بر اينها، عوامل ديگري كه از اين حيث در درجه دوم اهميت هستند عبارت از برداشتن هر يك از بخشهاي لوله گوارش به ويژه معده طي عمل جراحي، آلوده شدن لوله گوارش با انگل و مصرف بيش از حد شير در دوران قبل از مدرسه هستند.
بنابراين گزارش، عواملي كه موجب افزايش خطر كمبود روي در بدن مي شوند شامل مصرف الكل، استفاده از داروهاي افزايش دهنده دفع روي، بارداري، ديابت قندي، بيماري كليوي يا سيروز كبدي و سوختگي هستند.
متخصصان تاكيد دارند كه افراد بزرگسالان نبايد بيش از مقادير توصيه شده و موجود در شير و ساير لبنيات يا نان سبوسدار از اين عنصر مصرف كنند. همچنين نبايد بيش از 1500 ميليگرم كلسيم در روز مصرف كنند. بعلاوه توصيه ميشود كه از مصرف دوزهاي زياد مكمل ويتامين د نيز پرهيز شود.در صورت سابقه جراحي گوارشي از مكملهاي روي استفاده شود و در مورد آلودگيهاي انگل نيز حتما بايد تحت درمان طبي قرار گرفت. قطع مصرف الكل نيز ضروري است چون اين نوشيدني موجب كاهش جذب روي در بدن ميشود و به دفع بيشتر آن كمك ميكند. همچنين از مواد غذايي غني از عنصر روي مانند گوشت قرمز بيشتر مصرف كرده و از مصرف بيش از حد نان سبوسدار پرهيز كنيد.