پزشکان هنوز از منشأ بيماري ام اس اطلاع دقيقي ندارند ، اما اطلاعات جالبی موجود است که بیان می کند ژنتیک ، محیط اطراف شخص و حتی احتمال نوعی ویروس ممكن است در بروز اين بيماري نقش داشته باشند.
چگونه محیط اطراف در احتمال ابتلا فرد به ام اس موثر است؟
اطلاعات مربوط به بيماري هاي همه گير روندهاي جالبي را درباره ام. اس ارائه مي دهد: ميزان شيوع اين بيماري در جمعیت ها و گروه های قومی مختلف تفاوت هاي قابل توجهي دارد. اين بیماری بخصوص در اسکاتلند ، اسکاندیناوی و اروپای شمالی رایج است. شیوع ام.اس در امریکا ، در ميان سفیدپوستان بیشتر از هر گروه نژادی دیگر است.
مطالعات نشان میدهد که بيماري ام.اس در بخش هاي مشخصي از دنیا رایج تر است، اما اگر شما از ناحیه ای با ميزان احتمال بالاتر شيوع اين بيماري به ناحیه ای با احتمال پایین تر بروید و چنانچه اين جابجایی قبل از سن بلوغ اتفاق بيافتد، شما احتمال بروز اين بيماري در محل جدید خود را میگیرید. چنین اطلاعاتی نشان مي دهد که قرار گرفتن در معرض چنین عوامل محیطی قبل از سن بلوغ ممکن است که فرد را در ابتلا به ام اس مستعد کند.
علاوه بر این بيماري ام.اس مخصوص آب و هوای معتدل است. در هر دو نیمکره ، احتمال شیوع بيماري با فاصله گرفتن از خط استوا بیشتر می شود.
همچنین ميزان مسری بودن ام.اس وجود دارد مثلاً ابتلای مردمي که بعد از جنگ جهانی دوم در ساحل دانمارک زندگی مي كنند، يك عامل محیطی است.
نقش ژنتيك در ابتلا به ام.اس
محققین بر این باورند که ممکن است ام.اس تا حدي ارثی باشد( نقش ژنتیک در افزایش احتمال ابتلا به ام اس در اعضای خانواده )
احتمال ابتلا خويشاوندان درجه اول، دوم و سوم فرد مبتلا به ام.اس بسيار بلا است. خطر ابتلا خواهر و برادر فرد بيمار 2 تا 5 درصد است.
محققان معتقدند كه بیش از یک ژن در ميزان ابتلا فرد به ام.اس دخيل هستند. برخی دانشمندان استدلال مي كنند که دلیل ابتلا به ام.اس آن است که فرد با نوعی استعداد ژنتیکی برای واکنش به برخی عوامل محیطی متولد می شود و به موجب این استعداد به محض قرار گرفتن در برابر آن باعث ایجاد ایمنی خودکار میشود.
تکنیک های جدید بسیار پیشرفته برای تشخیص ژن هاي مؤثر ممکن است به برخي از سوالات راجع به منشا ابتلا به ام.اس را توضيح دهد.
ويروس هاي دخيل در ابتلا به ام.اس
برخی مطالعات بيان كرده اند که ویروسهاي بسياري مانند اپستین بار(مونو نوکلئوز) ، آبله مرغان زوستر و واکسن هپاتیت ممکن است که از عوامل موٍر در ابتلا به ام.اس باشند. اگرچه اين فرضيات هنوز به اثبات نرسيده اند.
آیا عوامل بالقوه دیگری وجود دارد که در ابتلا به ام.اس مؤثر هستند؟
مدارک روز افزوني نشان مي دهد که هورمون هاي نظير هورمون های جنسی می توانند بر سیستم دفاعی بدن تاثیرگذار باشند و یا از آن تاثیر بپذيرند. براي نمونه هورمون هاي استروژن و پروژسترون از هورمون هاي دو مهم جنسی زنان ممکن است برخي فعاليت هاي ايمني بدن را متوقف كنند. تستوسترون ، هورمون اصلی مردانه ممکن است متوقف کننده در پاسخ ایمنی عمل کند. در زمان بارداری میزان استروژن و پروژسترون بسیار بالا است كه میتواند معمولاً فعاليت بيماري كمتري را در زنان باردار مبتلا به ام اس توضيح دهد. میزان بالاتر تستسترون در مردان تا حدودی بیانگر این حقیقت که نسبت تعداد زنان مبتلا به ام.اس به مردان مبتلا به ميزان 2 به 3 است.
ترجمه شده از مقاله انگلیسی با عنوان What Cause Multiple Sclerosis
استفاده از تمام یا بخشی از این مقاله منوط به اجازه از مدیران سایت ام اس سنتر میباشد.
...