وبسایت تخصصی ام اس سنتر | بیماری ام اس | مرجع تخصصی ام اس
پخت برنج - آبکش یا کته ؟ - نسخه قابل چاپ

+- وبسایت تخصصی ام اس سنتر | بیماری ام اس | مرجع تخصصی ام اس (https://mscenter.ir)
+-- انجمن: پزشكي (https://mscenter.ir/Forum-%D9%BE%D8%B2%D8%B4%D9%83%D9%8A)
+--- انجمن: پزشكي (https://mscenter.ir/Forum-%D9%BE%D8%B2%D8%B4%D9%83%D9%8A--24)
+---- انجمن: تغذیه و سلامت (https://mscenter.ir/Forum-%D8%AA%D8%BA%D8%B0%DB%8C%D9%87-%D9%88-%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%D8%AA)
+---- موضوع: پخت برنج - آبکش یا کته ؟ (/Thread-%D9%BE%D8%AE%D8%AA-%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%AC-%D8%A2%D8%A8%DA%A9%D8%B4-%DB%8C%D8%A7-%DA%A9%D8%AA%D9%87-%D8%9F)



آیا آبکش کردن برنج موجب از بين رفتن تمام خواص غذايي برنج مي شود - سحــــــــر - 2010/09/29

بسياري از ما اين جمله را شنيده ايم که برنج را آب کش نکنيد زيرا ويتامين هايش از بين مي رود،آيا اين موضوع صحت دارد؟


آبکش کردن برنج موجب از بين رفتن تمام خواص غذايي برنج مي شود. ويتامين B1 يا تيامين در پوسته برنج وجود دارد که با جدا کردن پوسته از برنج پنج ششم ويتامين B1 آن از بين مي رود و فقط يک ششم ويتامين B1 در دانه هاي برنج باقي مي ماند.

احمدرضا درستي مطلق عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران گفت: آبکش کردن برنج موجب از بين رفتن تمام خواص غذايي آن مي شود. برخي افراد تصور مي کنند که آبکش کردن برنج نشاسته آن را از بين مي برد و خاصيت چاق کنندگي برنج از بين مي رود. درصورتي که برنج آبکش شود، همين يک ششم ويتامين B1 نيز از بين مي رود و برنج فاقد ويتامين مي شود.

عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران اضافه کرد: کساني که مي خواهند ويتامين B1 بيشتري به بدن آنها برسد، مي توانند سبوس برنج را خيس کرده و آب آن را مصرف کنند که در اين صورت ويتامين B1 زيادتري به بدنشان مي رسد.

برنج سفيد اما فاقد ارزش غذايي!
برنج سبوس دار با قيمت ارزان تر نسبت به برنج سفيد، داراي خواص بيشتري است. برنج داراي چندين لايه است و در مرحله آسياب براي سفيد کردن آن، اين لايه ها برداشته مي شود، در نتيجه برنج صيقل داده شده و سفيد مي شود که تقريبا هيچ ارزش غذايي ندارد.

برنج سبوس دار يک غله کامل است و در مرحله لايه برداري تنها پوسته آن برداشته مي شود به صورتي که ارزش غذايي در اين غله کاملا حفظ مي شود.

برنج سبوس دار نسبت به برنج سفيد داراي فيبر بيشتر و مواد معدني، روي و منيزيم است. برنج سبوس دار را مي توان به عنوان مکمل غذايي در سالاد يا به صورت تفت داده شده و نيز در سوپ يا خورش استفاده کرد.برنج از غلات بسيار مغذي و پر مصرف ترين غذاي دو سوم جمعيت جهان محسوب مي شود. ويژگي هاي خاص برنج، آن را به يک ماده غذايي پر مصرف، براي تأمين نيازهاي غذايي تبديل کرده است.

هر نيم ليوان برنج سفيد حاوي 103 کالري و هر نيم ليوان برنج قهوه اي حاوي 108 کالري است. برنج فاقد چربي، کلسترول، گلوتن و سديم است. هضم اين ماده غذايي بسيار آسان است


برنج را به صورت کته مصرف کنید - نازلی - 2011/09/12

برنج را به صورت کته مصرف کنید

یک متخصص تغذیه گفت: به دلیل آنکه در موقع آبکشی کردن برنج ویتامین های نوع گروه B آن از بین می رود ضروری است برنج را به صورت کته مصرف کنیم. دکتر مسعود کیمیاگر، متخصص تغذیه در گفتگو با باشگاه خبرنگاران اظهار داشت: برنج یکی از غلات اساسی و پایه است و به صورت اصولی رژیم های غذایی بر مبنای غلات بوده و حدود یک سوم تا یک چهارم انرژی بدن از غلات بدست می آید که در این میان برنج به عنوان یکی از غلات دارای جایگاه خوبی بوده و دارای ویتامین گروه B است.

کیمیاگر گفت: حدود سه چهارم برنج خام دارای نشاسته، 7 درصد پروتئین، 13 درصد آب و بقیه آن دارای املاح، ویتامین و فیبر است.

وی تصریح کرد: با آبکشی کردن برنج ویتامین های گروه B آن از بین می رود، پس لازم است که برنج را بصورت کته مصرف کرده و از آبکشی کردن آن خودداری کنیم.

وی افزود: تصور افرادی که فکر می کنند با آبکشی کردن برنج نشاسته آن از بین می رود اشتباه بوده و چون در آبکشی کردن این غله (برنج) ویتامین های گروه B آن از بین می رود پس توصیه می شود که برنج را بصورت کته تهیه کنیم.

* برنج در مقایسه با نان باید کمتر مصرف شود

کیمیاگر در ادامه افزود: برنج در مقایسه با گندم، نوع و کیفیت پروتئین آن بهتر بوده اما مقدار پروتئین گندم نسبت به برنج بیشتر است، پس نان را باید بیشتر از برنج مصرف کرده و در هفته 2 تا 3 مرتبه برنج مصرف شود.

وی تصریح کرد: بعضی افراد خوردن برنج را با چاقی همراه دانسته اند که باید گفته شود هر ماده غذایی اگر زیاد خورده شود چاق کننده است، بنابراین باید برنج را به اندازه لازم و مناسب مصرف کرد.

کیمیاگر تاکید کرد: نان و برنج هرکدام دارای خواص مخصوص به خود هستند که باید به اندازه لازم آنها را مصرف کرد و در ضمن باید مصرف برنج در هفته نسبت به نان کمتر باشد و بصورت صحیح می توان آن را در هفته 2 تا 3 مرتبه در هفته توصیه کرد.

* غلات یکی از منابع تامین کننده فیبر است

کیمیاگر در ادامه تاکید کرد: غلات حاوی مقادیر قابل توجهی کربوهیدرات است و در بسیاری از جوامع، غذای اصلی مردم محسوب می شود.

وی خاطرنشان کرد: غلات یکی از منابع تامین کننده فیبر بوده و از انواع آن می توان گندم، برنج، جو و هم ذرت را اشاره کرد



RE: برنج را به صورت کته مصرف کنید - reyhaneh - 2011/09/12

کته درست کردنش راحت تر هم هست


برنج آبکش هم چاق میکند - sargol - 2012/12/06


پنجشنبه 16 آذر 1391 - ساعت 11:04
شماره خبر: 100829742542
برنج آبكش هم چاق مي‌كند
جام جم آنلاين: ما آسيايي‌ها علاقه عجيبي به مصرف برنج داريم. در واقع‌بعد از نان، برنج قوت غالب كشورهاي آسيايي از ايران گرفته تا هند، اندونزي و ژاپن را تشكيل مي‌دهد و اين همان عامل چاقي آسيايي‌هاست با كمي دقت موشكافانه هم مي‌توانيم متوجه اندام نامتناسب و فربه آنها در مقايسه با كشورهاي اروپايي و آفريقايي شويم.

بيشتر آسيايي‌ها در نواحي شكم و ران‌ چاق هستند و علت آن هم عادت نداشتن به ورزش و مصرف بي‌رويه غذاهاي نشاسته‌اي است.

اما اروپايي‌ها، اندامي كشيده، ورزيده و متناسب دارند و قوت غالب آنها را مواد پروتئيني كم‌چرب تشكيل مي‌دهد و ريسك ابتلا به انواع بيماري‌هاي غيرواگير در آنها كمتر است. چرا؟ چون ورزش مي‌كنند و تغذيه مناسب و كنترل‌شده دارند.

اگر به محتواي بشقاب غذاي آنها دقت كرده باشيد، اغلب يك تكه متوسط گوشت همراه مقداري كلم بروكلي، هويج و ذرت‌پخته و چند برش كوچك نان به اندازه يك كف دست در آن ديده مي‌شود.

در واقع آنها شكم خود را با مواد پروتئيني پر مي‌كنند و اگر هم سير نشوند به ميوه‌جات و سبزي‌هاي آبپز روي مي‌آورند كه هم فيبري و سير‌كننده است و هم به دفع سموم و رفع يبوست كمك مي‌كند.

مهم‌تر آن‌كه سرشار از موادمغذي قابل جذب بوده و كالري كمتري دارد. اما ايراني‌ها، اگر يك بشقاب پرهم برنج بخورند بنا به عادت نان را هم قاتق آن مي‌كنند. موادي نشاسته‌اي كه جز اضافه‌وزن و افزايش سريع قند و چربي خون منفعت زيادي ندارند.

برنج را كته كنيد نه چلو!

اغلب خانواده‌ها از كارشناسان و متخصصان علوم غذايي مي‌پرسند اگر برنج را آبكش كنند ازميزان نشاسته‌ آن كاسته مي‌شود؟ آيا ته‌ديگ به دليل آن‌كه برشته و نشاسته آن خشك مي‌شود، غذايي كم‌كالري و رژيمي به شمار مي‌رود؟

حال بايد بگوييم برخلاف تصورعامه كه بر اثر شستن زياد يا آبكش برنج آب شيري‌رنگي كه از آن خارج مي‌شود همان مواد نشاسته‌اي موجود در برنج است و با خروج آن اين محصول كم‌كالري مي‌شود، اين موضوع واقعيت ندارد. بايد بدانيد ساختار دانه برنج نشاسته‌اي است و تا وقتي دانه‌ها به چشم آيند حاوي نشاسته بوده و مصرف بيش از حد آن چاق‌كننده است.

مهم‌تر آن‌كه شستن زياد و آبكش‌كردن برنج به ميزان زيادي از فيبر و ويتامين‌هاي گروه B آن مي‌كاهد و محصول را در مقايسه با برنج كته كم‌ارزش‌تر مي‌كند.

خوب است بدانيد مقدار اين ويتامين‌ها در حين شستن دو درصد افت كرده و اگر آب پخت دور ريخته شود به حداكثر مقدار افت يعني 10درصد مي‌رسد.

به همين دليل براي حفظ ريزمغذي‌هاي برنج توصيه مي‌شود آن را به صورت كته پخته و هرگز آبكش نكنيد. در مورد ته‌ديگ برنج هم، خشك و برشته‌شدن آن باعث كاهش مواد نشاسته‌ايش نمي‌شود و مهم‌تر آن‌كه درصد زيادي از روغن غذا در ته‌ديگ نفوذ كرده و آن را پرچرب و پركالري‌تر از پلو مي‌كند.

فاخره بهبهاني - جام‌جم