همچنین ببینید

ترمیم میلین

ترمیم میلین

درمان اصلی برای ریشه کن کردن بیماری ام اس، ترمیم میلین است. زمانی که ما بتوانیم به فناوری ترمیم غلاف میلین در سلول های عصبی دست پیدا کنیم یعنی می‌توانیم ام اس را یک بیماری ساده و قابل درمان تلقی کنیم. محققان روش های آزمایشگاهی مختلفی برای این کار پیدا کرده اند. اما هنوز تحقیقات در این زمینه کامل نیست.

 داروهای خط اول

اینترفرون بتا


- آونکس ، سینووکس : هفته ای یک بار به صورت عضلانی
- ربیف ، رسیژن : هفته ای سه بار زیر جلدی
- بتافرون ، اکستاویا ، زیفرون : یک روز درمیان زیر جلدی


این دارو ها بیشتر تنظیم کننده سیستم ایمنی هستند یعنی سیستم ایمنی را از حالت التهابی به وضعیت غیر التهابی سوق می دهند و قادر به نابودی سلولهای ایمنی نیستند البته قرصهای خوراکی کمی خاصیت سرکوب کنندگی سیستم ایمنی را دارند. بنابراین دارو های خط اول در مواردی که التهاب خیلی شدید و گلبولهای سفید بسیار فعال شده اند قادر به کنترل بیماری نیستند.


سیستم ایمنی انسان می تواند در دو حالت قرار گیرد یکی حالت غیر التهابی و دیگری حالت التهابی که هنگامی است که یک میکروب وارد بدن شده است. در بیماری ام اس سیستم ایمنی بدون وجود میکروب به حالت التهابی در میآید. اینترفرونها با اثر بر سیگنال های تنظیم کننده سیستم ایمنی در بدن ، سعی در تبدیل حالت التهابی به غیر التهابی می کنند ، بنابراین بر تعداد گلبولهای سفید اثری ندارند و انها را نابود نمی کنند.


گلاتیرامراستات


شامل : کوپاکسون ، سینومر ، اسویمر ، کوپامر
نوع ۴۰ آن ، هفته ای سه بار زیر جلدی و نوع ۲۰ آن ، هرروز زیر جلدی


این دارو ها نیز نقش تنظیم کننده سیستم ایمنی دارند ،به این صورت که وقتی وارد بدن می شوند سبب حساسیت زدایی از گلبولهای سفید نسبت به مغز و نخاع میشوند ، دقیقا مثل حالتی که کسی به چیزی حساسیت دارد و برای کم کردن حساسیت این ماده به تدریج وارد بدن می شود . باتوجه به شباهت این دارو به میلین ، گلبولهای سفید کم کم به این دارو عادت می کنند و کمتر سراغ مغز و نخاع می روند.


نوع اصلی این دارو یعنی کوپاکسون در ایران نیست اما سه شرکت ایرانی این دارو را به نامهای مختلف تولید کرده اند که عبارتند از: سینومر ، اُسویمِر و کوپامر


در کل اینترفرون های بتا و گلاتیرامر استات چون قدیمی ترین داروهای ام اس هستند و سالهای زیادی از آنها استفاده شده است ، جزء ایمن ترین داروها محسوب می شوند و عوارض در دراز مدت نداشته اند، البته نسبت به قرص ها قدرت کمتری در کنترل بیماری دارند.


دیمتیل فومارات


شامل قرص های : تکفیدرا ، سینوتک ، دیفوزل : روزی دوبار همراه با غذا


این دارو علاوه بر کاهش تعداد گلبول های سفید و نیز کاهش مولکول های سطح آنها که سبب کاهش ورود انها به مغز و نخاع می شود ، اثر منحصر به فرد دیگری نیز دارد. همان طور که می دانید آنتی اکسیدان ها اثر محافظتی بر سلول ها داشته و از آسیب سلول ها جلوگیری می کنند ، این دارو با فعال کردن آنزیم های آنتی اکسیدان در داخل سلول های عصبی ، سبب محافظت آنها از آسیب ناشی از بیماری می شود.


تریفلونوماید


شامل قرص اباجیو و یا تبازیو : روزی یک بار


‎سال قبل این دارو به ایران آمد اما به علت قیمت بسیار بالا تقریبا کنار رفت تا این که خوشبختانه یک شرکت داروسازی ایرانی توانست آن را تولید کند و از یک ماه پیش در برخی داروخانه ها به صورت قرص چهارده میلی گرمی که روزی یک بار مصرف می شود به نام تِبازیو در دسترس است .


‎مکانیسم اثر : وقتی التهاب یا عفونتی در بدن رخ دهد گلبولهای سفید باید ابتدا فعال شوند و شروع به تکثیر کنند تا بتوانند به محل التهاب بروند . گلبولهای فعال برای تکثیر نیاز به ماده ای به نام پریمیدین دارند .تری فلونوماید (تبازیو) با جلوگیری از ساخته شدن پیریمیدن از تکثیر سلولهای فعال جلوگیری می کند و بنابراین از راهی شدنِ آنها به سمت مغز و نخاع ممانعت می کند


پلگریدی


تمام داروهای ذکر شده به جز پلگریدی و نوع اصلی قرصها یعنی تکفیدرا و اباجیو در ایران موجود است.


پلگریدی داروی تزریقی است که با تغییراتی در ساختار آونکس (سینوکس) ساخته شده است، در واقع فرم پگیله شده آونکس(سینوکس) می باشد و آن را به جای هفته ای یکبار می توان هر دو هفته و زیر جلدی تزریق کرد. قیمت دارو بسیار گران و بنابر این وارد ایران نشده است اما خوشبختانه شرکت داروسازی سیناژن توانست آن را تولید کند. بر اساس قوانین وزارت بهداشت داروهای بیولوژیک که از روی نمونه خارجی تولید شده اند باید قبل از ورود به داروخانه یک دوره مطالعات بالینی (کارآزمایی بالینی) را پشت سر بگذارند . در حال حاضر منتظر مجوز وزارت بهداشت هستیم و به زودی مطالعات همزمان در چند استان کشور شروع خواهد شد.