همچنین ببینید

مراقبت از بیماران ام اس + 3 نکته برای مدیریت ام اس

مراقبت از بیماران ام اس + 3 نکته برای مدیریت ام اس

مراقبت کردن از بیماران ام اس در خانه همیشه چالش های بسیاری دارد در این مقاله درباره نکاتی که بهتر است در مراقبت از بیماران رعایت کنید را گفته ایم.

 حساسیت به سرما در ام اس

بسیاری از بیماران مبتلا به ام اس ادعا می‌کنند، آب و هوای سرد باعث می‌شود لرزش پاها در آنها شدت بگیرد. آنها از ماه های سرد سال گله می‌کنند چرا که حساسیت به سرما در ام اس یکی از علائم همیشگی این بیماری در فصول سرد است. حساسیت به سرما و راه های مقابله با آن در بیماران ام اس، بحثی است که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت.

حساسیت به سرما و گرما در مبتلایان به ام اس چگونه است؟

گرما خواه ناشی از آب و هوا باشد یا به دنبال ورزش و دوش آب گرم ایجاد شود، با شدید شدن برخی از علائم ام اس مانند تاری دید همراه است. با از بین رفتن محرک گرما، علائم نیز به حالت اولیه برمی‌گردند.

اگرچه که حساسیت به گرما بیشتر گزارش می‌شود اما حدود 20 درصد از مبتلایان، به دلیل حساسیت به سرما، بدتر شدن علائم را تجربه می‌کنند.

حساسیت به سرما در ام اس، می‌تواند منجر به بروز مشکلات موقتی در شناخت، توانایی حرکت، بینایی و تعادل شود. این محرک حتی ممکن است به بی حسی، احساس سوزن سوزن شدن یا گزگز و همچنین لرزش در اندام های بدن شود.

نظریه های مختلفی برای توجیه حساسیت به سرما در ام اس وجود دارد اما به طور کلی اعتقاد بر این است که سرما آن دسته از فیبرهای عصبی که قبلا در اثر ام اس آسیب دیده اند را تحت تاثیر قرار می‌دهد. البته نظریه دیگری نیز در این مورد وجود دارد که ادعا می‌کند سرما در بیماران ام اس به بخشی از مغز که بر دمای بدن تاثیر می‌گذارد، آسیب می‌زند.

حساسیت به سرما در ام اس و راه های مقابله با آن

اگر از حساسیت به سرما در ام اس رنج می‌برید، باید به دنبال راه حل مناسب برای مقابله با این موضوع باشید. برای این کار می‌توانید از روش های مقابله ای زیر کمک بگیرید:

  • چند لایه لباس بپوشید. سعی کنید از لباس های زیر و جوراب هایی استفاده کنید که به بدنتان بچسبد و روی آن، دو یا چند لایه لباس دیگر بپوشید تا یک عایق حرارتی برای خود ایجاد کنید.
  • در زمستان هنگام بیرون رفتن از منزل از چکمه، پاپوش، دستکش، کلاه و شال استفاده کنید.
  • حرکت کنید. برای مقابله با حساسیت به سرما در ام اس، باید حرکت کنید و بدن خود را فعال نگه دارید. حتی اگر در خانه هستید، باید در محیط داخل خانه شروع به راه رفتن و فعالیت کردن کنید. یک جا نشستن باعث می‌شود احساس سرمای بیشتری کنید.

  • خانه را گرم نگه دارید. در این مورد دقت کنید که دمای خانه از حد مجاز برای شما بالاتر نرود. در غیر این صورت، علائم بیماری شما تحت تاثیر گرما تشدید می‌شود.
  • دست و پاهای خود را گرم نگه دارید. پزشکان عقیده دارند که حساسیت به سرما در ام اس به این خاطر است که رگ های خونی دست و پای شما بیش از حد نرمال واکنش نشان می‌دهند. مبتلایان به ام اس ممکن است در معرض خطر رینود باشند. این وضعیت زمانی اتفاق می‌افتد که انگشتان دست و پا، گرما را از دست بدهند. هنگام بازگشتن خون به انگشتان، ممکن است احساس سوزن سوزن شدن، گزگز یا بی حسی داشته باشید.
  • خود را از درون گرم نگه دارید. یکی از راه های مقابله با حساسیت به سرما در ام اس، این است که از درون خود را گرم کنید. بهترین و ساده ترین راه برای این کار، خوردن مایعات و غذاهای گرم است. به عنوان مثال می‌توانید از چای گرم، قهوه داغ، سوپ گرم و... استفاده کنید. برای اینکه مدام نخواهید به آشپزخانه بروید می‌توانید از ظروف و لیوان های عایق استفاده کنید تا گرمای غذا و نوشیدنی شما حفظ شود و مجبور به گرم کردن دوباره آن نباشید.
  • آفتاب بگیرید. آفتاب گرفتن به ویژه در روزهای سرد زمستان اهمیت زیادی دارد. از خانه بیرون بروید تا آفتاب را روی شانه های خود احساس کنید. قرار گرفتن در معرض آفتاب، هم شما را گرم نگه می‌دارد و هم ویتامین D مورد نیاز شما را تامین خواهد کرد.
  • از پدهای کمپرس گرم، پتوهای برقی و پدهای حرارتی استفاده کنید. این محصولات برای این طراحی شده اند که شما احساس سرما نکنید. فقط مراقب باشید این پدهای حرارتی را مستقیما روی پوست قرار ندهید تا دچار سوختگی نشوید!

حساسیت به سرما در ام اس معضل همیشگی بیماران نیست!

آنچه که گفتیم پیرامون حساسیت به سرما در ام اس و راه های مقابله با آن بود. اما آیا سرما همیشه برای مبتلایان به ام اس دردسر ایجاد می‌کند؟

بر خلاف باور عموم، سرما معطلی همیشگی برای بیماران مبتلا به ام اس نیست. بلکه هوای سرد می‌تواند واکنش هایی دوگانه در بدن این بیماران ایجاد کند. در کمال تعجب می‌بینیم که سرما سبب بهبود برخی از علائم ام اس می‌شود. اما به طور کلی سهم سرما در مشکلات ام اس بیشتر از پیامدهای خوب آن است.

مشکلاتی که حساسیت به سرما در ام اس به دنبال دارد!

شایع ترین مشکلاتی که حساسیت به سرما در ام اس ایجاد می‌کند، عبارت است از:

  • درد
  • مشکلات حرکتی
  • افسردگی
  • خستگی

درد و مشکلات حرکتی بسیاری از بیماران در فصول سرد سال بیشتر از حد نرمال است. این موضوع احتمالا رابطه مستقیمی با دمای هوا دارد. زیرا سرما فیبرهای عصبی آسیب دیده را تحریک می‌کند. همین تحریک سبب می‌شود که علائم عادی بیماران ام اس یعنی درد و اختلالات حرکتی شدت پیدا کند.

افسردگی و خستگی ربط چندانی به حساسیت به سرما در ام اس ندارند. این علائم بیشتر به خاطر نور کم در فصل های پاییز و زمستان است. کم شدن نور و کوتاه شدن طول روز در این دو فصل، سبب برهم خوردن الگوی خواب می‌شود. بر هم خوردن تنظیم الگوی صحیح خواب، کم خوابی و اختلالات خواب، می‌تواند به خستگی در طول روز و حتی افسردگی منجر شود.

در حالی که هنوز اطلاعات زیادی در مورد حساسیت به سرما در ام اس وجود ندارد، بسیاری از ما در فصول سرد سال از علائمی مانند سرماخوردگی رنج می‌بریم. به همین خاطر، علائم سرماخوردگی، تحمل ام اس را برای ما دشوارتر می‌کند. برای مقابله با چنین شرایطی در زمستان، گرم نگه داشتن خود و پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی است.

مدیریت حساسیت به سرما در ام اس

حساسیت به سرما در ام اس به اندازه حساسیت به گرما شایع نیست اما به هر حال تعداد زیادی از بیماران تجربه آن را دارند. دارویی برای این قضیه وجود ندارد. بلکه تنها راه ممکن برای مقابله با این وضعیت، رعایت مراقبت هایی است که در رابطه با آنها صحبت کردیم. در فصول سرد سال، سعی کنید حتی الامکان در خانه بمانید و از روش های مناسب برای گرم نگه داشتن خود کمک بگیرید. گرم نگه داشتن خود، هم شامل گرمای درونی و هم گرمای بیرونی است. گرمای درونی بدن با خوردن مایعات و غذاهای گرم تامین می‌شود. در حالی که گرمای بیرونی به وسیله پوشیدن لباس های گرم تامین خواهد شد.