همچنین ببینید

آیا مصرف کاکائو باعث بهبود خستگی ناشی از ام اس می شود؟

آیا مصرف کاکائو باعث بهبود خستگی ناشی از ام اس می شود؟

کاکائو حاوی فلاونوئیدها است. فلاونوئیدها می توانند به روش های مختلف خستگی را بهبود بخشند. از آن جا که خستگی یکی از علائم شایع ام اس می باشد، مصرف کاکائو می تواند در رفع آن مؤثر باشد. شکلات تلخ با سطح کاکائو بیش از 70٪ می تواند خستگی را تا حدی رفع کند. البته از نظر تئوری، رفع خستگی با مصرف کاکائو هرگز مورد بررسی قرار نگرفته است.

 یائسگی در بیماران مبتلا به ام اس

در بعضی از اوقات بین اواخر دهه 40 و اوایل 50 سالگی، بیشتر زنان اولین علائم یائسگی خود را تجربه خواهند کرد. در طی این دوره زندگی، سطح استروژن در بدن شما کاهش می یابد، چرخه قاعدگی غیرقابل پیش بینی می شود و در نهایت متوقف خواهد شد.

یائسگی می تواند علائم جدیدی مانند گرگرفتگی، خشکی واژن و قطع خواب را به همراه داشته باشد. برای زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS)، تشخیص تفاوت بین علائم MS و علائم یائسگی بسیار دشوار می باشد. برخی از خانم ها با پایان دوره های قاعدگی، بیماری ام اسشان بدتر می شود.

علائم هم پوشانی ام اس و یائسگی

اگر در اواخر دهه 40 یا اوایل دهه 50 هستید و مبتلا به بیماری ام اس می باشید، تشخیص این که یائسگی دارید یا دچار بیماری شعله ور شدن بیماری ام اس هستید، دشوار است. علائم این دو بیماری می توانند تا حدی شبیه به هم باشند. علائم مشترک در یائسگی و ام اس می تواند شامل موارد زیر باشد:

 

اگر مطمئن نیستید که یائسه شده اید یا بیماری ام اس شما بدتر شده است، به یک متخصص زنان مراجعه کنید. با آزمایش خون می توان سطح استروژن و سایر هورمون ها را بررسی کرد تا مشخص شود وارد یائسگی شده اید یا خیر.

 

ام اس و سن یائسگی

برخی تحقیقات بررسی کرده اند که آیا MS می تواند در شروع علائم یائسگی در خانم ها تأثیر بگذارد یا خیر. مطالعه 2018 Trust Source نشان داد که زنان مبتلا به ام اس یائسگی را در همان سن زنان فاقد این بیماری شروع می کنند. با این حال، در این مطالعه مشخص شد، زنانی که برای درمان بیماری ام اس خود از داروی کورتیکواستروئید یا اینترفرون بتا استفاده می کردند، کمی زودتر یائسه شده اند. این یک مطالعه بسیار کوچک بود و برای تأیید اثرات این بیماری و درمان های آن بر سن یائسگی تحقیقات جامع تر و بزرگتری لازم می باشد.

 

علائم MS در دوران یائسگی

علائم MS مانند ضعف، خستگی و افسردگی می توانند در دوره های قاعدگی بدتر شوند. به همین دلیل یائسگی می تواند تسکین دهنده علائم برخی از زنان مبتلا به ام اس باشد. یک مطالعه کوچک نشان داد که زنان پس از یائسه شدن عود کم تری داشتند، اگرچه بیماری آن ها پیشرفت می کند.

از طرف دیگر، تعدادی از زنان یائسه مورد بررسی قرار گرفت که علائم آن ها پس از مطالعه بدتر شد. به علاوه گرگرفتگی می تواند علائم MS را تشدید کند زیرا افراد مبتلا به MS حساسیت بیشتری نسبت به گرما دارند.

یائسگی و پیشرفت ام اس

یک مطالعه دریافت که MS پس از یائسگی با سرعت بیشتری پیشرفت می کند. این واقعیت حتی پس از محاسبه عواملی که می تواند سرعت MS را تسریع کند، مانند سطح کم ویتامین D و استعمال سیگار، درست بود. بدتر شدن بیماری ام اس می تواند مربوط به کاهش استروژن بعد از یائسگی باشد. زنان جوان مبتلا به ام اس که برای برداشتن تخمدان خود جراحی کرده اند نیز متوجه می شوند که بیماری آن ها بعد از عمل بدتر می شود.

 

آیا استروژن درمانی می تواند به بهبود MS کمک کند؟

به نظر می رسد هورمون استروژن می تواند از علائم MS تا حدی محافظت کند. برخی از خانم ها متوجه می شوند که علائم آن ها در دوران بارداری بهبود می یابد و پس از زایمان دوباره علائم برمی گردند. مصرف استروژن و هورمون ممکن است به کند شدن MS در یائسگی و بعد از آن کمک نماید. استروژن بر سیستم عصبی هر فرد اثر محافظتی دارد. این می تواند التهاب را کاهش دهد و می تواند از اعصاب در برابر صدمه ای که باعث ایجاد علائم MS می شود محافظت نماید.

 

در یک مطالعه Trust Source که در ژورنال Neurology منتشر شده است، گزارش کردند که زنان یائسه مبتلا به MS که تحت هورمون درمانی قرار گرفتند، عملکرد بدنی بهتری نسبت به کسانی که هورمون مصرف نکردند، داشتند. مطالعه فاز دوم روی 164 زن مبتلا به ام اس نشان داد که مصرف استروژن مانند داروی ام اس، گلاتیرامر استات، میزان عود را در مقایسه با یک قرص غیرفعال (دارونما) تا حدی کاهش می دهد.

برای تأیید این که آیا هورمون درمانی در دوران یائسگی به کاهش علائم MS کمک می کند، مطالعات بزرگتری لازم می باشد. از آن جا که از دست دادن تراکم استخوان در زنان مبتلا به ام اس نیز یک مشکل است، هورمون درمانی می تواند در کاهش خطر پوکی استخوان نقش داشته باشد.

 

برای جلوگیری از بروز یائسگی زودرس چه موادی باید استفاده کرد؟

  • لبنیات کم‌چرب: مصرف روزانه 2 تا 3 واحد از لبنیات کم‌چرب، به خصوص پنیر، شیر و ماست کم‌چرب، می‌تواند یائسگی را تا 5/3 سال به تعویق اندازد. آنزیم‌هایی که در شیر گاو وجود دارند، می‌توانند با افزایش سطح استروژن خون باعث پیشگیری از یائسگی زودرس ‌شوند.
  • خوراکی‌های حاوی استروژن: مصرف منظم انواع مواد غذایی حاوی استروژن می‌تواند هم باعث پیشگیری از یائسگی زودرس شود و هم عوارض ناشی از آن را تا حدی کنترل نماید. از این رو، به تمام خانم‌های بالای 30 سال توصیه می‌شود، جو، گندم سیاه یا چاودار را به ‌عنوان منابع غذایی حاوی استروژن در برنامه غذایی هفتگی خود داشته باشند.
  • ماهی: یکی از مشکلاتی که یائسگی زودرس برای خانم‌ ها ایجاد می‌کند، خشکی واژن است. محققان آمریکایی به این گروه از خانم‌ ها توصیه می‌کنند که مصرف هفته‌ای 2 مرتبه از ماهی‌های چرب را فراموش نکنند.

 

سالم ماندن بعد از یائسگی

طبق تحقیقات Bove، سن متوسط در یائسگی طبیعی در زنان مبتلا به ام اس حدود 51 سال است - همان سن برای زنان در کل جمعیت. زنانی که علائم مربوط به یائسگی یا ام اس را تجربه می کنند مانند مشکلات مثانه، گرگرفتگی، بی خوابی یا خستگی، باید با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد تأثیر افزایشی یائسه شدن و ام اس صحبت کنند.

بوو می گوید: مراقبان بهداشتی باید اطمینان حاصل کنند که حفظ سلامت منظم خانم های یائسه شده (آزمایش تراکم استخوان و سایر آزمایشات غربالگری) به روز است.

 

شواهد در حال رشد نشان می دهد که ارتباطی بین ام اس و خطر ابتلا به پوکی استخوان بیشتر است که این نیز برای زنان پس از یائسگی افزایش می یابد. زنان مبتلا به ام اس باید در مورد هرگونه خصوصیات شخصی یا عادت های زندگی که آن ها را در معرض خطر پوکی استخوان قرار می دهد با پزشک خود صحبت کنند و از آن ها برای انجام کار هایی که مانع پوکی استخوان می شود، مشاوره بخواهند.

 

با توجه به متن، بیماری ام اس و یائسگی می توانند علائم مشابهی داشته باشند، شما می توانید برای آگاه شدن از این که یائسه شده اید یا ام اس شما شعله ور شده است به پزشک مراجعه نمایید. در نظر بگیرید هورمون درمانی تا حدی می تواند از بروز علائم جلوگیری نماید.