وبسایت تخصصی ام اس سنتر | بیماری ام اس | مرجع تخصصی ام اس

نسخه کامل: چیکو,سرشارازخواص درمانی و80سال درآمدزایی است
شما در حال مشاهده نسخه تکمیل نشده می باشید. مشاهده نسخه کامل با قالب بندی مناسب.





تاريخ انتشار : 18/02/1391 - 17:11

چیكو؛ سرشار از خواص درمانی و 80 سال در آمدزایی
چابهار- رییس جهاد كشاورزی شهرستان كنارك گفت: چیكو؛ میوه ای گرمسیری سرشار از ویتامین ها و خواص درمانی است كه پس از به بارنشستن در سن پنج سالگی به مدت حداقل 80 سال درآمدزایی دارد.
چیكو؛ سرشار از خواص درمانی و 80 سال در آمدزایی

'حسن شهلی بور' روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: هم اكنون 47 هكتار از باغات بخش های مركزی و زرآباد شهرستان بندری كنارك در ساحل دریای عمان زیركشت چیكو قرار دارد.

وی با بیان اینكه 32 هكتار از این باغات دارای درختان غیربارور و 15 هكتار بارور هستند، پیش بینی كرد: بطور متوسط از هر هكتار باغات بارور 11 تن محصول چیكو تولید و برداشت شود.

وی گفت: گلدهی درختان چیكو در كنارك زمان كم باران سال/ اوایل اسفند/ است در حالی كه زمان گلدهی درخت انبه در اوج ریزش نزولات آسمانی از 15 دیماه تا اوایل فروردین است.

وی در عین حال گفت: هوای بارانی و ابری برروی گل دهی و تلقیح گل های درخت چیكو تاثیری ندارد و زمان برداشت محصول آن نیز اوایل تیرماه است.

به گزارش ایرنا، چیكو؛ میوه ای گرمسیری با خاصیت درمانی برخی بیماریها و ترمیم دندان، منبع تامین موادمغذی برای مصرف كننده و كسب درآمد بسیارخوب برای كشاورزان است.

نام درخت چیكو؛ 'ساپودیلا' است و صمغ آن به نام 'چیكل' پیشتر برای درست كردن سقز (آدامس) بكار می رفت.

میوه چیكو پوستی قهوه ای رنگ دارد و طعم و مزه شیرین آن (بین شكر و نوشابه پارسی كولا) است.

چیكو با نام علمی Manilkara Zapotal ؛ گیاهی است از خانواده Sapotaceae كه نامهای علمی دیگری از قبیل achras Zapotal, Pouteria sapota, mammey sapote و غیره برای آن پیشنهاد شده است.

این گیاه با نام چیكو (درفیلیپین)، ساپودیلا (درانگلیس)، سان مانیلا (دراندونزی) لاموت (درتایلند)، چیكلی (درمكزیك)، چیكو زاپوته (درگواتمالا، مكزیك و ونزوئلا) و نازی بری (درجامائیكا) شناخته می شود.

این درخت بومی در دوران قدیم در جنوب مكزیك و كشورهای آمریكا به منظور استخراج صمغ در تهیه آدامس و همچنین تولید میوه، كشت می شد، سپس توسط اسپانیایی ها به فیلیپین برده شد و در نهایت به تمام نقاط گرمسیر دنیا انتشار یافت.

این درخت هم اكنون در سطح وسیعی از نوار ساحلی هندوستان و سریلانكا و در ایران نیز در برخی منازل و باغ های سیستان و بلوچستان و هرمزگان كشت می شود.

سازگاری بسیارخوب این درخت با شرایط آب و هوایی و خاكهای جنوب كشور و عملكرد مطلوب آن، موجب شد تا توسعه سطح زیركشت این محصول در برنامه سوم مد نظر قرار گیرد و هر سال افزایش یابد.

چیكو؛ درختی است همیشه سبز با قامتی برافراشته، پهن و انشعاب های كم كه ارتفاع آن بین 20 تا 50 متر است.

برگهای چیكو بصورت یك در میان و طول آنها پنج تا 15 سانتیمتر است، گلهای آن نیز از نوع دو جنسیتی زنگوله مانند و دارای شش كاسبرگ (سه كاسبرگ در خارج و سه كاسبرگ در داخل) است كه گلبرگها به رنگ سبز كمرنگ متمایل به سفید و پرچمها برجسته به تعداد شش عدد می باشد.

میوه چیكو ؛ به شكل گرد تا بیضی به قطر 10 تا 15 سانتیمتر و طول 12 سانتیمتر و وزن نرمال میوه ها بین 100 تا 400 گرم است (برخی از ارقام به یك كیلوگرم نیز می رسد.)

میوه این درخت دارای پوست نازك و صاف به رنگ قهوه ای روشن، گوشت 'میوه نارس' به رنگ زرد تا قهوه ای روشن با شیرابه فراوان و سفت می باشد، اما 'میوه رسیده' فاقد شیرابه است و گوشت آن به رنگ قرمز، خیلی شیرین و آبدار است و طعم اسیدی كمی دارد.

هسته آن به رنگ سیاه براق، دوكی شكل و نزدیك به دو سانتیمتر طول دارد.

هر درخت چیكو نزدیك به یك هزار و 500 تا دو هزار و 500 عدد میوه تولید می كند و عملكرد محصول در هر هكتار بین 10 تا 12 تن است.

به گفته مدیر جهاد كشاورزی كنارك؛ درخت چیكو با وجود رشد بسیار كند كه تا زمان ثمردهی و بلوغ، پنج سال بطول می انجامد، اما تا 80 سالگی همچنان محصول می دهد و درآمدزا است.

شهلی بور افزود: درخت چیكو در برابر بادهای شدید مقاوم است و سرمای زیر صفر درجه را نیز به راحتی تحمل می كند.

وی اظهارداشت: میوه چیكو؛ مصرف تازه خوری دارد و در صنایع تبدیلی برای تولید چسب قابل استفاده است.

وی اضافه كرد: میوه نارس چیكو نیز 'تانن' فراوانی دارد كه برای درمان اسهال مفید است و از برگ آن در پایین آوردن فشارخون ، سرماخوردگی و درمان سرفه استفاده می شود.

وی گفت: از شیرابه چسبناك چیكو در پركردن دندان استفاده می شود و له شده هسته این میوه ادرارآور و برای دفع سنگ كلیه موثر است.

مدیر جهاد كشاورزی كنارك پیش بینی كرد: امسال 165 تن محصول چیكو در شهرستان كنارك تولید شود كه علاوه بر مصرف بصورت تازه خوری در منطقه، به استانهای همجوار نیز ارسال خواهد شد.

وی گفت: خاكهای كاملا زهكش دار شنی تا رسی با PH اسیدی و نیز خاكهای آهك دار با PH بین شش تا هشت درصد، برای كشت چیكو مناسب است.

انتهای خبر / خبرگزاری جمهوری اسلامی (ايرنا) / کد خبر 80118932
Economic@irna.ir

[attachment=8022]