امتیاز موضوع:
  • 1 رأی - میانگین امیتازات : 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
چرا زنان بیشتر از مردان به عفونت ادراری مبتلا می شوند؟
#1
دکتر محمدرضا صفری نژاد در گفت وگو با خبرنگار سلامت نیوز گفت:«عفونت ادراری عبارت از یک عفونت باکتریال می باشد که در آن سیستم ادراری توسط باکتریها مورد حمله قرار می گیرد. حدود نصف خانمها در طول زندگی حداقل یک بار دچار عفونت ادراری می شوند و بسیاری از آنها نیز دچار عفونتهای ادراری راجعه یا مکرر خواهند شد. »



وی ادامه داد:«علت اکثر عفونتهای ادراری باکتریها هستند. دستگاه ادراری شامل کلیه‌ها، حالب، مثانه و مجرای ادراری است. ادرار در کلیه‌ها تولید می شود، توسط حالبها به مثانه حمل شده و در آنجا ذخیره می گردد و سپس در موقع لزوم از طریق مجرای ادراری دفع می شود. کلیه‌ها و حالبها را دستگاه ادراری فوقانی و مثانه و مجرای ادراری را دستگاه ادراری تحتانی می گویند.



هر کدام از قسمتهای فوق می توانند دچار عفونت شوند. آن چیزی که در خانمها تحت عنوان عفونت ادراری گفته می شود، بیشتر عفونت دستگاه ادراری تحتانی است. خطیرترین آنها, عفونت کلیه‌ها است که اغلب به دنبال عفونت مثانه اتفاق می افتد. عفونت ادراری در خانمهای بالغ خیلی شایعتر از دختر بچه‌ها می باشد، ولی اگر کودکی دچار عفونت ادراری شد، باید آنرا جدی تلقی کرد و ممکن است نشان از وجود یک بیماری پس زمینه‌ای مهم باشد.»



جراح و متخصص بیماریهای کلیه و مجاری ادراری خاطرنشان کرد:« سِرمی که در مراکز پزشکی برای بیمار تزریق می شود، باید کاملاً استریل باشد، و برای استریل شدن آن تمهیدات خاصی در کارخانه سازنده بعمل می آید. ادرار انسان در حالت طبیعی استریل و عاری از هر نوع میکروب و آلودگی است.



پس از ادرار کردن نیز چون ناحیه به ادرار استریل آغشته است، هیچ نوع میکروبی به محل اضافه نمی شود. گاهاً بعضی از خانمها با انجام اقداماتی مثل شستن خود با بعضی از محلولها، در حقیقت با دست خود ناحیه مربوطه را آلوده به میکروب می کنند. عفونت وقتی اتفاق می افتد که باکتری خود را به مثانه رسانده و در آنجا تکثیر شود. میکروب از دهانه خروجی مجرای ادرار وارد مجرا شده و رفت رفته بطرف عقب بداخل مثانه پیشرفت می کند، و از مثانه ممکن است به بالا به طرف کلیه ها سرایت بکند. »


وی افزود:«علت بیش از 90 درصد عفونتهای ادراری در خانمها، یک باکتری به اسم ائی کولای (E. Coli) می باشد. شایعترین عامل عفونت ادراری در خانمها باکتریهای روده هستند که در پوست اطراف مقعد و اطراف دهانه واژن زندگی می کنند. این باکتریها بصورت طبیعی در روده بزرگ و اطراف مقعد وجود دارند.



این باکتریها می توانند از نواحی اطراف مقعد به طرف مجرای ادرار حرکت کرده و وارد سیستم ادراری شوند. دو تا از شایعترین علل برای عفونت ادراری در خانمها، بهداشت نامناسب ناحیه و رابطه زناشوئی است. در حین رابطه زناشوئی ممکن است باکتریهای اطراف دهانه واژن و داخل واژن به طرف مجرای ادراری رانده شوند. عده‌ای از خانمها پس از هر بار رابطه زناشوئی دچار عفونت ادراری می شوند. »



دکتر صفری نژآد تاکید کرد:«یک عده عواملی خطر ابتلاء به عفونت ادراری در خانمها را زیاد می کنند، که به آنها عوامل خطر ساز می گویند این عوامل خطر عبارتند از هر نوع بیماری ای که سبب ایجاد انسداد در مسیر خروجی ادرار شود، مثل سنگ ادراری همچنین بیمارانی که سیستم ایمنی آنها آسیب دیده باشد، مثل افرادی که مبتلا به ایدز هستند و یا افرادی که از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مثل کورتون استفاده می کنند در معرض ابتلا به عفونت ادراری هستند.»


وی در ادامه به خبرنگار سلامت نیوز گفت:«افرادی که مبتلا به بیماری دیابت یا مرض قند هستند و یا زنانی که جهت جلوگیری از حاملگی از دیافراگم استفاده می کنند همچنین افرادی که در مکان های بخصوص مثل آسایشگاه سالمندان نگهداری می شوند نیز در معرض ابتلا به عفونت های ادراری هستند.»



استاد دانشگاه علوم پزشکی ارتش ادامه داد:« وجود اختلال آناتومیک در دستگاه ادراری، مثل تنگی حالب، وجود حالبهای دو گانه، و غیره و همچنین کاهش هورمون استروژن در خانم های یائسه، سیستم ادراری را مستعد عفونت می نماید.»



وی در پاسخ به خبرنگار سلامت نیوز که چرا خانمها بیشتر از مردان دچار عفونت ادراری می شوند گفت:« علت اصلی دو خصوصیت آناتومیک در خانم ها است. یکی مجاورت مجرای ادراری به ناحیه مقعد و دیگری طول کوتاه مجرای ادراری در خانم ها که بعلت کوتاهی مجرای ادراری در خانمها، میکروبها راحت تر می توانند خود را از محیط خارجی بداخل مثانه برسانند یعنی مسافتی را که باید باکتری طی کرده و خود را به مثانه برساند، خیلی کوتاهتر و راحت تر از مردان است چرا که مجرای ادرار در خانمها در مجاورت نزدیک راست روده (مقعد) قرار دارد، باکتریهای روده می توانند به راحتی بالا رفته و وارد مجرای ادراری خانم شوند.»



دکتر صفری نژاد ادامه داد:«عامل دیگر رابطه زناشوئی است چرا که حین رابطه زناشوئی، باکتریها از محیط خارج براحتی بداخل مجرای ادراری رانده می شوند از طرفی عده‌ای از خانم ها ممکن است جهت جلوگیری از حاملگی از دیافراگم استفاده کنند که دیافراگم از داخل واژن به مجرای ادرار فشار وارد کرده و آنرا بطور نسبی می بندد و سبب می شود که هنگام ادرار کردن تخلیۀ مثانه کامل نباشد و همیشه مقداری ادرار در داخل مثانه باقی بماند اگر ادرار در داخل مثانه بماند، با گذشت زمان عفونی می شود و خانم مبتلا به عفونت ادراری می گردد.


موضوع مهم دیگر عفونت ها یا بیماریهای آمیزشی هستند. توجه داشته باشید که عفونتهای آمیزشی یا بیماری های آمیزشی با عفونت ادراری تفاوت دارند. از عفونت های آمیزشی مهم می توان به سوزاک، سیفیلیس، کلامیدیا، و زونا یا هرپس اشاره کرد. چون در خانم ها مجرای ادراری کاملاً در مجاورت واژن قرار دارد، بیماریهای آمیزشی به راحتی می توانند از واژن وارد مجرا شده و از آنجا به طرف مثانه و کلیه‌ها حرکت نمایند.»
 تشکر شده توسط : najva
#2

عفونت ادرار چیست؟
اغلب افراد لفظ عفونت ادراری را به جای لفظ عفونت مثانه که نوعی عفونت باکتریائی است که در مثانه ایجاد التهاب می کند و اغلب با علائمی نظیر احساس نیاز به دفع مکرر ادرار و سوزش ادراری همراه است، بکار می برند. این حالت که سیستیت نیز نامیده می شود در بین خانم های 20 تا 50 ساله که از نظر جنسی فعال هستند، نسبتاً شایع است.




البته باکتری می تواند هر بخشی از دستگاه ادراری را آلوده سازد. دستگاه ادراری از کلیه ها که ادرار را ترشح می کنند شروع می شود و بصورت لوله هایی که حالب خوانده می شوند تا مثانه کشیده می شود که ادرار در آن جمع می شود. دستگاه ادراری به پیشابراه ختم می شود که لوله کوتاهی است که ادرار را به خارج از بدن می برد.

وقتی باکتری های موجود در روده ها از راه رکتوم به پیشابراه برسد و از آنجا بالا رفته وارد مثانه شود، عفونت بوجود می آید. باکتریها می توانند مثانه را آلوده کرده سیستیت ایجاد کنند و یا بدون آنکه علامتی ایجاد کنند، در آنجا تکثیر یابند. در هر یک از این موارد، باکتریها ممکن است از راه حالب بالا رفته و کلیه ها را دچار عفونت سازند. عفونت کلیه خطرناک است و ممکن است به زایمان زودرس یا سایر عوارض بیانجامد.

آیا بارداری احتمال ابتلا به عفونت ادراری را بالا می برد؟
بارداری احتمال ابتلا به عفونت هر یک از بخش های دستگاه ادراری را بالا می برد. مقادیر زیاد هورمون پروژسترون موجب شل شدن عضلات حالب و در نتیجه گشادتر شدن حالب می شود. رحم در حال رشد می تواند به حالب ها فشار وارد آورد و جریان ادرار را در داخل آنها با اختلال مواجه کرده سرعت آنرا کُند سازد. رشد جنین موجب فشار بر روی مثانه می شود در نتیجه تخلیه آن هنگام دفع کامل نخواهد بود. نتیجه نهایی این اختلالات آن خواهد بود که عبور ادرار در مسیر دستگاه ادراری بیشتر طول می کشد و باکتریها قبل از خروج از بدن زمان بیشتری برای تکثیر در اختیار خواهند داشت. به همین دلیل است که پزشک در همان اولین نوبت معاینات دوران بارداری آزمایش ادرار درخواست می کند، خواه شما علائم عفونت ادراری داشته باشید یا خیر. اگر این تست اولیه منفی باشد احتمال بروز عفونت ادراری در طول دوران بارداری پائین خواهد بود. ولی اگر شما یکی از گروه 5 تا 7% خانم هایی باشید که باکتری در ادرارشان یافت می شود، باید برای برطرف کردن آن از آنتی بیوتیک استفاده کنید. اگر این نوع عفونت باکتریائی درمان نشود احتمال بروز عفونت کلیه در دوران بارداری 30% است.

علائم سیستیت چیست؟
علائم عفونت مثانه (سیستیت) در خانم ها متفاوت است و میتواند به شکل های زیر بروز کند:

درد، ناراحتی و سوزش هنگام دفع ادرار (و احتمالاً هنگام مقاربت جنسی)
ناراحتی لگن یا درد قسمت تحتانی شکم (اغلب در قسمت فوقانی استخوان لگن)
افزایش دفعات دفع ادرار و احساس فشار و نیاز به ادرار کردن به طور مکرر حتی زمانی که میزان ادرار در مثانه بسیار کم است
ادرار بدبو
ادرار کدر
وجود خون در ادرار (اغلب با چشم غیرمسلح دیده نمی شود)
از آنجائیکه میل زیاد به دفع ادرار در دوران بارداری امری شایع محسوب می شود ممکن است تشخیص قطعی سیستیت مشکل باشد بخصوص در مواردی که علائم خفیف است. اگر شـما فکر می کنید که ممکن است مبتلا به عفونت شده باشید از پزشک خود بخواهید تا درخواست آزمایش ادرار کند تا بتوان تشخیص قطعی داد. عفونت درمان نشده شما را در معرض خطر شدید عفونت کلیه در دوران بارداری قرار میدهد؛ بنابراین بسیار مهم است که درمان به تأخیر نیفتد.

علائم عفونت کلیه چیست؟

علائـم انتـشـار عفونـت به کلیه ها و اینکه شما نیازمند مراقبت های فوری پزشکی هستید عبارتند از:

تب شدید، اغلب همراه لرز و تعریق
درد در قسمت تحتانی پشت یا پهلو درست زیر دنده ها که ممکن است یکطرفه یا دوطرفه باشد و احتمالاً درد شکم
تهوع و استفراغ
وجود چرک و خون در ادرار (ممکن است با چشم غیرمسلح دیده نشود)
علائم سیستیت نیز ممکن است در عفونت کلیه دیده شود. عفونت کلیه یکی از خطرناک ترین عوارض دوران بارداری است و ممکن است به زایمان زودرس یا سایر اختلالات بیانجامد؛ بنابراین شما باید فوراً توسط پزشک ویزیت شده و تحت درمان قرار بگیرید.

ابتلا به عفونت ادراری در دوران بارداری چه درمانی نیاز دارد؟
اگر شما هنگام بارداری دچار سیستیت شوید و یا در اولین معاینه دوران بارداری باکتری در ادرار شما دیده شود باید به مدت 7 تا 10 روز آنتی بیوتیک خوراکی دریافت کنید. (بسیاری از آنتی بیوتیک ها را میتوان با اطمینان در دوران بارداری مصرف کرد). اگر علائم سیستیت دارید، احتمالاً با مصرف آنتی بیوتیک در عرض چند روز این علائم برطرف خواهند شد ولی به هر حال ادامه یک دوره درمان بطور کامل بسیار ضروری است تا دستگاه ادراری از وجود باکتری پاک شود.

بعد از درمان باید آزمایش ادرار را تکرار کنید تا مشخص شود که عفونت برطرف شده است. انجام کشت های مکرر ادرار با فواصل معین در تمام دوره بارداری امری الزامی است تا از عدم بازگشت عفونت اطمیـنان حاصل شود. در 40% خانم های بـاردار که دچـار عفونت ادراری می شوند عفونت تکرار می شود. به منظور پیشگیری از عود عفونت، در صورت تکرار عفونت مثانه، ممکن است آنتی بیوتیک بطور دائم و با یک دوز پائین تا زمان زایمان تجویز شود.

در صورت بروز عفونت کلیه در دوران بارداری شما باید بستری شوید و آنتی بیوتیک وریدی دریافت کنید و از نظر علائم زایمان زودرس تحت نظر باشید. پس از درمان باید مرتباً آزمایش ادرار را تکرار کنید و برای باقی مانده دوران بارداری تحت درمان با آنتی بیوتیک قرار گیرید زیرا شما همواره در معرض خطر عود عفونت کلیه خواهید بود.

چگونه میتوان از عفونت ادراری پیشگیری کرد؟
برای پیشگیری از عفونت ادراری میتوانید اقدامات زیر را بکار بندید:

مقدار زیادی آب بنوشید. روزانه حداقل 8 لیوان با گنجایش 240 سی سی آب بنوشید.
هیچگاه احساس دفع ادرار را نادیده نگیرید و سعی کنید هر بار مثانه را کاملاً خالی کنید.
بعد از اجابت مزاج موضع را از جلو به عقب تمیز کنید تا از ورود باکتری های مدفوع به پیشابراه پیشگیری شود.
پیش از مقاربت جنسی و بعد از آن ادرار کنید و دستگاه تناسلی را با آب و صابون ملایم بشوئید.
عصاره شاتوت بنوشید. مطالعات نشان داده اند که آب عصاره شاتوت میزان باکتریها را کاهش داده و از جایگزینی باکتری های جدید در دستگاه ادراری پیشگیری می کند. (هرچند نوشیدن عصاره شاتوت عفونت ادراری را درمان نخواهد کرد و دقت کنید که اگر دارای علائم عفونت ادراری هستید باید به پزشک مراجعه کنید و آنتی بیوتیک دریافت کنید).
از فرآورده های بهداشتی مخصوص دستگاه تناسلی (اسپری یا پودر) و صابون های قوی خودداری کنید زیرا پیشابراه و دستگاه تناسلی را تحریک می کند و محیط کشت مناسبی برای رشد باکتریها خواهد بود. در دوران بارداری از دوش واژینال استفاده نکنید.
لباس های زیر خود را از نوع نخی انتخاب کنید و از جوراب شلواری هایی که قسمت بالای آن نخی است استفاده کنید.

 تشکر شده توسط : ارزو
  


موضوع های مرتبط با این موضوع...
موضوع: نویسنده پاسخ: بازدید: آخرین ارسال
  لاغرها و افرادی که می خواهند چاق شوند بخوانند shokolat 16 11,348 2014/09/08, 06:35 PM
آخرین ارسال: 0MID
  داروهایی که باعث پوکی استخوان می شوند nahid 0 6,246 2014/05/05, 09:47 PM
آخرین ارسال: nahid
Star چه کسانی بیشتر دچار آمبولی ریوی می شوند؟ Arezu Esmaeili 0 2,572 2013/09/13, 08:49 PM
آخرین ارسال: Arezu Esmaeili
  چه بیماریی در چه گروه‌خونی بیشتر است؟ naazanin 2 5,660 2012/12/31, 12:11 PM
آخرین ارسال: sargol
  تفاوت حرکات چشم در زنان و مردان paeazan 0 2,356 2012/12/31, 01:35 AM
آخرین ارسال: paeazan
  مردان پس ازجراحی مغزبامشکلات بیشتری مواجه میشوند sargol 0 1,994 2012/11/19, 08:08 PM
آخرین ارسال: sargol
  تفاوت بیماری‌ها در زنان و مردان naazanin 0 2,358 2012/08/01, 01:40 PM
آخرین ارسال: naazanin
  فشار روانی، مغز زنان را زودتر پیر می‌کند naazanin 0 2,720 2012/08/01, 09:19 AM
آخرین ارسال: naazanin
  پر استرس ترین روزهای زنان naazanin 4 5,073 2012/07/31, 04:43 PM
آخرین ارسال: زهراجون
  چه کسانی عفونت خون می‌گیرند؟ نازلی 0 2,025 2012/05/05, 11:51 AM
آخرین ارسال: نازلی



کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع:
1 مهمان