امتیاز موضوع:
  • 1 رأی - میانگین امیتازات : 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
آنچه باید درباره منیزیم بدانید
#1


وظایف منیزیم

این ماده‌مغذی در متابولیسم انرژی و سوخت‌و‌ساز گلوکز، چربی‌ها و پروتئین‌ها، انقباض عضلات در سلول‌های ماهیچه‌ای و قلب، گشاد شدن شریان‌های قلبی، انتقال عصبی و ساختمان استخوان‌ها و دندان‌ها نقش دارد بنابراین با تامین نشدن نیاز روزانه به این ماده‌معدنی، می‌توان انتظار داشت عملكرد هر یک از این ارگان‌ها دچار اختلال شود، مثلا گرفتگی عضلات، بی‌نظمی در ضربان قلب و افزایش سطح کلسترول‌خون. بررسی‌ها نشان داده‌اند با دریافت روزانه منیزیم كافی، خطر بروز بیماری‌های قلبی، فشار خون، دیابت و البته پوکی‌استخوان كاهش می‌یابد بنابراین به کسانی که مستعد ابتلا به این بیماری‌ها هستند، توصیه می‌شود منابع غذایی این ماده‌معدنی‌ را در رژیم‌غذایی روزانه‌شان بگنجانند.

علایم بروز کمبود

گرفتگی عضلات، بی‌اشتهایی، تهوع و استفراغ، افزایش تری‌گلسیرید خون، احتباس آب و سدیم در بدن و اختلال در عملکرد ویتامینD، افرادی که به کمبود منیزیم دچار هستند، از مشکلاتی مانند افسردگی، اختلال در تمرکز و تحریک‌پذیری رنج می‌برند. اگر پزشک برای شما مکمل منیزیم تجویز کرد، بهتر است که مقدار دارویی این مکمل را در طول روز تقسیم و همراه غذا آن را میل کنید.

منابع غذایی

آنچه باید درباره منیزیم بدانیدکه در هر لیوان از آن 163 میلی‌گرم منیزیم وجود دارد. گوجه‌فرنگی نیز منیزیم فراوانی دارد. در میان مغزها، بادام، فندق و تخمه کدو حلوایی بیشترین مقدار منیزیم و نزدیک به 156 میلی‌گرم از این ماده‌مغذی دارند. انواع لوبیاها هم از منابع منیزیم هستند به خصوص لوبیای چشم بلبلی و سفید. در گروه میوه‌ها، موز و انجیر خشک منیزیم بیشتری دارند و در گوشت‌ها ماهی تن مملو از منیزیم است. غلات سبوس‌دار نیز از منابع عالی این ماده‌معدنی محسوب می‌شوند و توصیه می‌شود برای تامین منیزیم روزانه از این گروه غذایی استفاده شود.

شرایط بروز کمبود

رژیم‌های غذایی سرشار از موادغذایی تصفیه‌شده، زمینه بروز کمبود منیزیم را فراهم می‌کنند. پیروی از برنامه‌غذایی‌ای که سبزی‌ها در آنها سهمی ندارند، احتمال کمبود منیزیم را بالا می‌برد. فعالیت‌های ورزشی شدید، مصرف داروهای ادرارآور، ملین‌ها، استروییدها، داروهای شیمی‌درمانی و آنتی‌بیوتیک‌ها مانند جنتامایسین نیز زمینه‌ساز کمبود منیزیم هستند. ابتلا به دیابت و بیماری‌های التهاب روده، اسهال و بیماری‌های مربوط به پانکراس هم زمینه‌ساز بروز علایم کمبود منیزیم است و مصرف زیاد الکل هم از دیگر عوامل ایجاد‌کننده کمبود این ماده‌مغذی محسوب می‌شود.

مقدار موردنیاز

نتایج آخرین بررسی‌ها نشان داده‌اندمقدار موردنیاز هر گروه سنی به این ماده‌معدنی به این ترتیب است:

کودکان 1 تا 3 ساله 80 میلی‌گرم

4 تا 8 ساله 130 میلی‌گرم

9 تا 13 ساله 240 میلی‌گرم

14 تا 18 ساله 410 میلی‌گرم

19 تا 30 ساله 310 تا 410 میلی‌گرم

30 به بالا 320 تا 420 میلی‌گرم

توجه داشته باشید که در بزرگسالان، مقدار کمتر ذكرشده نیاز خانم‌ها و مقدار بیشتر نیاز آقایان را به منیزیم نشان می‌دهد. البته در دوران بارداری این نیاز در خانم‌ها هم بیشتر می‌شود و به 360 میلی‌گرم می‌رسد. در دوران شیردهی، نیز مقدار موردنیاز 320 میلی‌گرم است.

منیزیم، چهارمین ماده‌معدنی ضروری است که هر کس باید با داشتن رژیم‌غذایی متنوع، متعادل و متناسب، آن را تامین کند. برای آنکه اهمیت منیزیم برایتان روشن شود، بهتر است بدانید که 50 درصد از این ماده‌مغذی در استخوان‌ها، نیم دیگر آن در بافت‌ها و فقط یک درصدش در خون وجود دارد. این ماده‌معدنی در بیش از 300 فعالیت بیوشیمیایی بدن شرکت و در عملکرد مناسب عضلات و سلول‌های عصبی دخالت دارد. نیاز بدن در دوران بارداری و شیردهی و نوجوانی، به این ماده‌معدنی بیشتر است و در صورت دریافت‌نكردن آن، علایمی كه نشان‌دهنده کمبودش است، بروز خواهد کرد.

گردآوری : گروه سلامت سیمرغ
 تشکر شده توسط : nahid , مینا ح , najva , زهرا59 , arezoo_azizi , mehdi488 , elham 66 , hadisss , جلال علایی موسوی
#2
منیزیم و نقش آن در بدن


یكی از املاح مورد نیاز هر سلول از بدن شما ، منیزیم می باشد . بدن انسان بزرگسال حاوی 28-20 گرم منیزیم است كه 60% از آن در استخوان ، 26% در عضله و ماهیچه ها و بقیه در بافت های نرم و مایعات بدن وجود دارد . نیمی ازذخایر منیزیم بدن شما درون سلولهای بافت ها و اندامهای بدن و نیمی از آن به صورت تركیب با كلسیم و فسفر در استخوان وجود دارد. تنها 1% از منیزیم بدن شما در خون یافت می شود . بدن شما برای حفظ میزان ثابت منیزیم خون ، خیلی سخت فعالیت می كند . بیش از 300 واكنش بیوشیمیایی در بدن برای فعالیت خود به منیزیم نیاز دارند چرا كه منیزیم باعث حفظ فعالیت نرمال ماهیچه و عصب، ضربان منظم قلب و استحكام استخوانها می شود. همچنین منیزیم در متابولیسم انرژی و سنتز پروتئین نقش دارد.

منابع غذایی و دریافت:
منیزیم در بسیاری از غذاها به مقدار فراوان یافت می شود و یك رژیم غذایی معمول در صورت انتخاب درست غذاهای مصرفی می توان مقدار كافی آن را تامین كرد . منابع غذایی خوب منیزیم عبارتند از : دانه ها ، مغزها، آجیل ، سبزیجات برگی شكل مثل كلم ، اسفناج و ... ، غلات سبوس دارو حبوبات مثل لوبیا و سویا و... . تصفیه كردن غلاتی مانند آرد گندم و برنج و فرآیند غذاها مانند شكر، سبب از بین رفتن املاح از جمله منیزیم می شود.


نقش منیزیم در بیماری های رایج:
منیزیم و فشار خون:


منیزیم درتنظیم فشار خون نقش مهمی را ایفا می كند. رژیم های غذایی كه حاوی مقدار زیادی سبزی و میوه باشند منیزیم و پتاسیم را در حد كافی تأمین كرده و باعث كاهش فشار خون بالا می شوند . مطالعات نشان می دهد دریافت زیاد منیزیم ، پتاسیم و كلسیم و دریافت كم چربی و سدیم در برنامه ها و رژیم غذایی تأثیر زیادی در كاهش فشار خون بالا دارند.

بنابراین توصیه می شود با دریافت كافی منابع حاوی منیزیم از وقوع فشار خون بالا پیشگیری وآن را كنترل كنید.

منیزیم و بیماری های قلبی- عروقی:

دریافت كم منیزیم ، باعث اختلال در ریتم قلبی و بروز حملات و سكته های قلبی می شود. مطالعات انجام شده در بیمارانی كه به سكته ی حاد قلبی مبتلا شدند كه استفاده فوری از منیزیم پس از سكته ی قلبی سبب كاهش مرگ و میر بیماران می شود.

منیزیم و استئوپرز:

ممكن است كمبود منیزیم ، عاملی خطر زا در ایجاد استئوپرز ( پوكی استخوان ) باشد . كمبود منیزیم ، متابولیسم كلسیم و هورمون تنظیم كننده كلسیم را در بدن تغییر می دهد . مطالعات مختلفی نشان می دهد كه مكمل دهی منیزیم ، چگالی معدنی استخوان را بهبود می بخشد ؛ اما برای اثبات این موضوع نیاز به مطالعات بیشتری است.

منیزیم و دیابت:

وجود منیزیم برای متابولیسم كربوهیدرات (قند ) لازم است . ممكن است باعث آزاد سازی و فعال شدن انسولین (هورمون تنظیم كننده قند خون ) شود . افزایش مقدار گلوكز (قند ) خون در بیماران دیابتی باعث كاهش منیزیم خون و كمبود آن در ادرار می شود.

حال می توان فهمید كه چرا كمبود منیزیم در افراد دیابتی نوع 1 و نوع 2 كه خوب كنترل نمی شوند ، وجود دارد. تنها بیماران دیابتی كه در معرض خطر كمبود كلسیم هستند ، باید منیزیم خون خود را ارزیابی كرد ، و اگر كمبودی وجود داشت آن را جبران كنند.

در بیماریهای دیگری مثل سردرد های میگرنی نیز مكمل دهی منیزیم ممكن است باعث كاهش سردرد شود اما برای اثبات این موضوع نیاز به مطالعات بیشتری است.


كمبود منیزیم

اگر چه كمبود شدید منیزیم نادر است ولی علائم بالینی آن با لرزش ، اسپاسم عضله ، تغییرات شخصیتی ، بی اشتهایی ، تهوع و استفراغ مشخص می شود . تتانی ، پرش عضله، حركات غیر ارادی، تشنج و كـُما نیز در افراد با كمبود شدید منیزیم گزارش شده است. كمبود حاد منیزیم در بیماران كلیوی ، درمان بادیورتیك ها، سوء جذب ، پركاری تیروئید ، التهاب لوزالمعده ، كواشیوركور، دیابت، اختلالات غده پاراتیروئید ، استرس بعد از جراحی و راشیتیسم مقاوم به ویتامینD، ایجاد می شود.

مسمومیت

اگرچه افزایش دریافت منیزیم می تواند مانع از آهكی شدن استخوان شود ولی احتمال دریافت آن از منابع غذایی و مكمل ها خیلی كم است . تنها مورد مسمویت در كارگران كارخانه ذوب فلزات مشاهده شده است كه غبار منیزیم را به مقدار زیاد از راه تنفس یا راه دهان دریافت می كنند.
 تشکر شده توسط : najva , arezoo_azizi , elham 66 , hadisss , جلال علایی موسوی
#3

نقش عنصر منیزیم در سلامت انسان

سال‌های ابتدایی قرن هفدهم بود که یک کشاورز انگلیسی تصمیم گرفت برای سلامتی و شیردهی بیشتر گاوش به جای آب معمولی به او آب معدنی بنوشاند.

گاو از این آب خوشش نمی‌آمد و مدام در برابر نوشیدن آن از خود مقاومت نشان می‌داد. کشاورز به این نتیجه می‌رسد که مزه تلخ آب باعث بدخلقی گاو است، اما نکته‌ای که توجه او را جلب کرد این بود که به نظر می‌رسید آن آب باعث بهبود خراش‌ها و زخم‌های موجود روی پوست گاو شده است.

سال‌ها بعد از آن سر همفری دیوی (Sir Humphrey Davy) دانشمند انگلیسی عنصر مسبب این واقعه را کشف کرد و نام آن را به افتخار منطقه‌ای در کشور یونان، مگنزیوم (Magnesium) گذاشت که البته در زبان فارسی ما به آن می‌گوییم: “منیزیم”.

تک‌تک سلول‌های بدن انسان برای تولید انرژی به منیزیم نیاز دارند. ما برای حدود ٣٠٠ واکنش بیوشیمیایی مختلف در بدن به این عنصر نیازمندیم. ارسال پیام‌های عصبی، ایجاد انبساط و آرامش در عضلات، سلامتی استخوان‌ها و دندان‌ها، قلب و عروق تنها بخشی از مجموعه نقش‌هایی است که این عنصر در بدن ما ایفا می‌کند. منیزیم چهارمین عنصر معدنی فراوان موجود در بدن به شمار می‌رود و یک فرد معمولی دارای حدود ٢۵ گرم از این عنصر در ساختار بخش‌های مختلف بدن خود است.

منابع منیزیم

منیزیم در انواع مختلفی از مواد غذایی یافت می‌شود. آجیل، حبوبات، سبزیجات با برگ‌های تیره‌رنگ، غلات کامل، غذاهای دریایی و البته لبنیات دسته‌های اصلی غذایی حاوی منیزیم هستند.

میزان مورد نیاز روزانه این عنصر برای آقایان حدوداً ۴٠٠ و برای خانم‌ها حدود ٣٠٠ میلیگرم است که البته در سنین مختلف تا حدی متغیر است. گروهی از مردم نیز بخشی از منیزیم مورد نیاز روزانه را از طریق آب آشامیدنی خود تأمین می‌کنند. آب آشامیدنی در بسیاری از نقاط و همینطور آب‌های معدنی بسته‌بندی شده حاوی منیزیم و کلسیم هستند. بد نیست بدانید در میان مواد غذایی، گوشت و غذاهای فراوری شده به هیچ عنوان منابع خوبی برای منیزیم به شمار نمی‌آیند.

منیزیم، قلب و فشار خون

سطح پایین منیزیم خون می‌تواند منجر به بروز برخی از مشکلات قلبی شود. از آنجایی که این عنصر سبب انبساط عضلات می‌شود کمبود آن می‌تواند منجر به انقباض و گرفتگی رگ‌های اصلی قلب یعنی عروق کرونر شود.

انقباض، جلوی جریان خون را می‌گیرد و حتی می‌تواند منجر به بروز سکته قلبی شود. بعضی از پزشکان به همین دلیل کمبود منیزیم را به خصوص در افرادی که سابقه بیماری قلبی ندارند به عنوان یکی از دلایل حملات قلبی ناگهانی مطرح می‌کنند. به همین خاطر گاهی از تزریق منیزیم وریدی در اورژانس‌های بیمارستانی برای جلوگیری از بروز حملات قلبی استفاده می‌شود.

منیزیم با یک مکانیسم دیگر نیز از بروز حمله قلبی جلوگیری می‌کند و آن کاهش چسبندگی پلاکت‌ها و در نتیجه جلوگیری از تشکیل لخته‌های خونی است. پلاکت‌ها همان سلول‌های خونی هستند که با تجمع در کنار یکدیگر سبب تشکیل لخته خون می‌شوند. کاهش منیزیم خون ممکن است منجر به بروز انواع بی‌نظمی‌ها یا همان آریتمی‌های قلبی شود. مشکلی که در موارد شدید حتی ممکن است منجر به مرگ شود.

همانطور که مطرح شد، منیزیم سبب انبساط عضلات می‌شود. در نتیجه در صورت کمبود آن دیواره رگ‌ها در حالتی منقبض باقی مانده و این موضوع در درازمدت منجر به ایجاد بیماری فشار خون بالا هم می‌شود. جالب این است که مطالعات انجام شده نشان می‌دهد بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری از کمبود منیزیم در رژیم غذایی خود رنج می‎برند. تجربه نشان داده است اگر این افراد به صورت روزانه ٣٠ درصد بیشتر از حد نیاز خود منیزیم مصرف کنند فشار خون‌شان به طرز قابل توجهی کاهش خواهد یافت، اما در نظر داشته باشید این روش در مورد همه افراد مبتلا به فشار بالای خون موثر نیست. هرچند بسیاری از پزشکان به عنوان یک راه حل تغذیه‌ای کمکی آن را به مبتلایان به این بیماری توصیه می‌کنند.

منیزیم و استخوان‌ها

دکتر کارولین دین (Carolyn Dean) نویسنده کتاب “چگونه با منیزیم زندگی خود را عوض کنید”می نویسد:
“هر دو عنصر کلسیم و منیزیم برای بدن حیاتی هستند. ما به دلیل صحبت در مورد بیماری پوکی استخوان و نیاز به کلسیم برای ساختن استخوان‌ها در مورد این عنصر زیاد می‌شنویم، اما اغلب مردم نمی‌دانند که منیزیم نیز برای جذب کلسیم در بدن مورد نیاز است. به عنوان مثال هنگامی که میزان کلسیم بدن افزایش یابد عضلات دچار انقباض می‌شوند و زمانی که به اندازه کافی منیزیم داشته باشید به انبساط و آرامش لازمه می‌رسند.
یکی از کارهایی که باعث تخلیه ذخیره منیزیم بدن می‌شود دریافت بیش از اندازه کلسیم است. شما نیاز به ایجاد تعادل در مصرف این دو عنصر دارید. اگر هنگام دریافت مقدار زیادی کلسیم، بدن‌تان به اندازه کافی منیزیم داشته باشد می‌تواند از رسوب آن در بافت‌ها جلوگیری کند. بنابراین بهتر است که کلسیم مورد نیازتان را از طریق غذاها دریافت کنید، اما علاوه بر منیزیمی که از طریق غذا دریافت می‌کنید بخشی دیگر از آن را نیز از طریق قرص‌های مکمل به بدنتان برسانید. منیزیم برای سلامت استخوان‌ها بسیار حیاتی است. چون نه تنها سبب جذب کلسیم در استخوان‌ها می‌شود، بلکه باعث افزایش انعطاف‌پذیری آن‌ها نیز می‌شود. به همین دلیل کلسیم باید در تعادل با منیزیم قرار گیرد.”

دکتر کارولین دین در مورد تأثیر منیزیم بر حالات روحی و پیشگیری از افسردگی نیز می‌گوید: “منیزیم باعث انبساط و ارامش عضلات شده و منجر به خواب راحت می‌شود. این عنصر روی فعالیت غدد فوق کلیه تأثیر می‌گذارد و آن را کنترل می‌کند. بدون منیزیم شما بسیار تحریک‌پذیر خواهید شد. ضمناً منیزیم در ارتباط مستقیم با فعالیت هورمون سروتونین در مغز است. منیزیم به روش‌های مختلف منجر به ایجاد آرامش و حس مثبت و خوب در انسان می‌شود. یکی از این روش‌ها دادن انرژی بیشتر به شما است. وقتی انرژی بیشتری دارید فعالیت بیشتری انجام می‌دهید و در نتیجه احساس افسردگی نخواهید داشت. خود من مقدار زیادی منیزیم مصرف می‌کنم و هرگز احساس افسردگی نمی‌کنم.”
چشم ها را بـایـد شست  . ، . جـــور دیـگـر بـایــد دیـــد
 تشکر شده توسط : شيدا رها , minoshka , elham 66 , hadisss , نازلی , kohedard , جلال علایی موسوی , آنا
#4
علت بالا آوردن این تاپیک از طرف من اینه که حدودا یک ماهه دکترم قرص منیزیم برام تجویز کرده
با وجودی که کم و بیش مطالبی در موردش میدونستم ولی دقیقا نتونستم تشخیص بدم که دکترم چرا بهم قرص منیزیم داده
با معاینه ی بدنم و همچینین شکایاتی از سوی من از دردهای نامربوط به ام اس بود که دکترم قرص منیزیم برام نوشت
الان فهمیدم که چرا منیزیم
مرسی از مطالبتون icon_question

در مصرفش هم بهم توصیه شده جوانب احتیاط رو رعایت کنم چون عدم توجه به نکات توصیه شده ممکنه منجر به خسارات بدنی برام بشه Confused
عشق اگر با تو بیاید به پرستاری من
قصـــه عشــق شود قصه بیماری من
 تشکر شده توسط : nahid , نازلی , elham 66
#5
۵ علامت هشدار کمبود منيزيم
بيشتر مردم، از اهميت مصرف منيزيم که همانند مصرف آهن و کلسيم ضروري است، آگاهي ندارند. اين در حالي است که مصرف ميزان کافي منيزيم براي عملکرد مغز، قلب و عضلات، حياتي است و همراه با سيليکا و ويتامين D و K براي سلامت استخوان لازم است.
کمبود منيزيم بيش از آنچه تصور مي شود، شايع است. در اين مطلب به نقل از «MSN» به ۵علامت کمبود اين ماده معدني مهم در بدن، اشاره شده است.
وزوز گوش يا از دست دادن شنوايي
وزوز بلند گوش همانند از دست دادن شنوايي، نشانه شايع کمبود منيزيم است. در يک بررسي در کشور چين مشخص شد، ميزان کافي منيزيم در بدن مانع از تشکيل راديکال هاي آزاد مي شود که در کاهش شنوايي نقش دارد.
درمان اين بيماران با مکمل هاي منيزيم، باعث شد طي ۳ ماه شنوايي آنها بازگردد.
گرفتگي عضلات يا لرز
وجود منيزيم براي عملکرد مطلوب عضله، ضروري است و بدون آن بدن حالت تشنج پيدا مي کند، زيرا اين ماده معدني است که باعث آرامش عضلات مي شود.
به همين دليل از سرم منيزيم اکسيد براي کاهش درد زايمان استفاده مي شود. کمبود منيزيم مي تواند به تيک هاي صورت و گرفتگي عضلات منجر شود.
افسردگي
ارتباط بين کمبود منيزيم و بروز افسردگي از زماني که پزشکان از منيزيم براي درمان اختلال ذهني استفاده مي کردند، مشخص شد. محققان دريافتند، اغلب افرادي که قصد خودکشي داشتند دچار کمبود اين ماده معدني مهم بودند. در درمان افسردگي، مزيت مصرف منيزيم نسبت به قرص هاي متداول ضدافسردگي اين است که بدون عارضه است.
عملکرد غيرعادي قلب
ميزان پايين منيزيم مي تواند بر تمامي عضلات بدن ازجمله عضلات قلب تاثير بگذارد. کمبود منيزيم مي تواند بيماري «آريتمي قلب» ايجاد کند. در آريتمي، قلب نمي تواند به طور منظم بتپد و در نتيجه فرد دچار حمله قلبي يا سکته مي شود.
سنگ کليه
خيلي ها بر اين باورند که سنگ کليه به علت بالا بودن بيش از حد کلسيم به وجود مي آيد در حالي که نبود يا کمبود منيزيم يکي از دلايل مهم تشکيل سنگ کليه است. منيزيم از رسوب کلسيم که باعث بروز سنگ کليه مي شود، جلوگيري مي کند.
اگر دچار يکي از علايم مذکور شديد به پزشک مراجعه کنيد.
مصرف مواد غذايي مانند باميه، تخمه آفتاب گردان و کدوتنبل، بادام، لوبيا، سويا، بادام هندي و اسفناج که منابع طبيعي منيزيم است، توصيه مي شود.

http://www.ghatreh.com/news/nn26331868/%...B%8C%D9%85
تاریخ انتشار: ۰۱ تير ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۱
 تشکر شده توسط : arezooo82 , elham 66 , آنا
#6
من بازم دکترم برام قرص magnesium (منیزیم) تجویز کرده

یادم نیس سری قبل که بازم این دارو رو مصرف کرده بودم چه تاثیری برام داشت

گویا طبق گفته هام به پزشکم بازم کمبود منیزیم در بدنم حس شده
شایدم رو آزمایشام باز دکترم این قرصو نوشتهUnknown

این سری خارجیشو پیدا کردم
امید است مفید واقع شود برایم Dodgy
عشق اگر با تو بیاید به پرستاری من
قصـــه عشــق شود قصه بیماری من
 تشکر شده توسط : nahid , elham 66 , نازلی , آنا
  


موضوع های مرتبط با این موضوع...
موضوع: نویسنده پاسخ: بازدید: آخرین ارسال
  توصیه‌های پیامبر اسلام درباره سلامتی مریم۷۲ 0 2,377 2014/04/30, 08:23 PM
آخرین ارسال: مریم۷۲
  نکاتی درباره‌ی نمک‌های رژیمی (نمک پتاسیم) نازلی 2 4,731 2014/03/12, 04:53 PM
آخرین ارسال: (reihane(raz
  باورهای غلط درباره شیر و لبنیات نازلی 1 2,993 2012/08/08, 09:44 PM
آخرین ارسال: نجمه
Rainbow باورهای درست و نادرست درباره برخی مواد غذایی melody 0 2,667 2012/07/28, 10:25 PM
آخرین ارسال: melody
  9 ماده‌‌ی غذایی که باید هر روز بخوریم ahmad ebrahimi 3 9,667 2012/01/13, 10:08 AM
آخرین ارسال: ahmad ebrahimi



کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع:
1 مهمان

علت بوجود آمدن بیماری ام اس چیست