فست فود ،دختر ها رابیشتر تهدید می کند
سلامت - تقریبا یک پنجم کودکان 10 ساله دچار اضافه وزن هستند که این موضوع میتواند خطر بیماریهای قلبی، سرطان و انواع دیگری از بیماریهای خطرناک را افزایش دهد.
با وجود هشدارهایی که هر روز نسبت به مصرف این نوع غذاها داده میشود، اما تحقیقات نشان میدهد هنوز هم بسیاری از کودکان و نوجوانان از غذاهای آماده و فستفودها استفاده میکنند. این موضوع باعث شده تعداد کودکان مبتلا به دیابت نوع دوم افزایش چشمگیری داشته باشد، این در حالی است که این بیماری قبلا فقط در بزرگسالان دیده میشد.
تقریبا یک پنجم کودکان 10 ساله دچار اضافه وزن هستند که این موضوع میتواند خطر بیماریهای قلبی، سرطان و انواع دیگری از بیماریهای خطرناک را افزایش دهد. بسیاری از کودکان فقط 50 درصد از میزان توصیه شده برای میوه و سبزی را مصرف میکنند و یک پنجم آنها اصلا میوه نمیخورند.
آخرین تحقیقات انجام شده نشان میدهد این عوامل باعث افزایش مبتلایان به دیابت نوع دوم در سراسر جهان شده است. در حالی است که ما باید در بین بیماران بالای 40 سال منتظر بروز این بیماریها باشیم، اما متاسفانه دیابت در حال شیوع پیدا کردن در بین کودکان است.
تخمین زده میشود حدود 2.8 میلیون نفر در بریتانیا دچار دیابت هستند و دانشمندان معتقدند این آمار نسبت به سال 2007 رشد 75 درصدی داشته است.
بازبینی بیش از 60 مطالعه در این مورد نشان میدهد میلیونها کودک به دلیل عادات نادرست غذایی خود در خطر ابتلا به دیابت قرار دادند، چرا که اکثر آنها به اندازه کافی غذاهای حاوی فیبر، ویتامین D و دیگر مواد معدنی بسیار مهم مانند زینک و کلسیم را مصرف نمیکنند.
در عوض آنها نزدیک به یک سوم از کل کالری مورد نیاز بدن خود را از غذاهای آماده و فستفودها به دست میآورند. این در حالی است که میزان مصرف مجاز این نوع غذاها کمتر از 10 درصد است.
دانشمندان معتقدند در این بین دختران نوجوان به طور خاص در معرض خطر هستند، چرا که با این نوع رژیم غذایی، آنها مواد مورد نیاز بدن خود مانند آهن، پروتئین و کلسیم را دریافت نخواهند کرد.
فست فودها دشمن سلامتی - آکاایران
خداحافظی با فست فودها چندان سخت نیست
غذاهای آماده یا فست فودها (fast food) حالا جزء لاینفک برنامه غذایی روزانه اغلب ما شده اند.fastfood غذاهایی که دیگر احتیاج نیست چند ساعت در آشپزخانه وقت گذاشت و آنها را تهیه کرد. شاید به اندازه نصف وقتی که برای خوردن چنین غذاهایی صرف می کنیم، برای تهیه و پختشان زمان نگذاریم، انواع فست فودها که در رستوران، اغذیه فروشی ها و ... با رنگ و لعاب مشتری پسند برای یک وعده غذایی یا بیشتر در روز برای آنهایی که حتی وقت ندارند سرشان را بخارانند، تهیه و روی میز آدمهای گرسنه قرار می گیرند تا سیرشان کنند؛ اما اگر وجه مثبت سریع آماده شدن را کنار بگذاریم فست فود ها که با گوشت های فرآوری شده تهیه می شوند (
کالباس، سوسیس، همبرگر،سیب زمینی سرخ کرده و ...) در ظاهر شیک،متنوع و خوشمزه شان، باطن بیماری دارند که اگر بخواهیم در هفته چندین وعده غذایی را به خوردن فست فودها اختصاص دهیم باید از همان موقع که به خوردن این غذاها وابسته شده ایم به سلامتی مان هم شک کنیم.
به مناسبت هفته سلامت؛ دکتر نادر درکی مسئول اداره کنترل و نظارت بر مواد غذایی از لایه های مضر و پنهان فست فودها برای کسانی که در برنامه و سبد غذایی شان جای ویژه ای برای چنین مواد غذایی باز کرده اند، صحبت می کند.
فست فود ها از نظر ارزش غذایی در چه جایگاهی قرار دارند و چه مشکلاتی را برای مصرف کننده ایجاد می کنند؟ در تهیه اکثر فست فودها از سوسیس، کالباس و یا سیب زمینی سرخ کرده استفاده می شود و با توجه به افزودن مواد معطر و ادویه جات که طعم و مزه ای متفاوت به آنها می دهد در واقع از نظر ارزش غذایی در مراحل پایین رده بدنی مواد غذایی قرار دارند. اغلب گوشت های فرآوری شده (سوسیس،کالباس و ...) دارای پروانه بهداشتی هستند اما در فرمولاسیون این مواد فرآورده های غذایی از موادی استفاده می شود که مضر هستند؛ رنگ دهنده ها،ادویه جات،روغن و ... ترکیباتی هستند که باعث بروز عوارض شدیدی در بدن می شوند که به طور اختصار به آنها اشاره می شود.
رنگ دهنده ها؛
در بعضی از سوسیس و کالباس ها از نیتریت به عنوان رنگ دهنده استفاده می شود که این ماده باعث ایجاد سرطان سیستم گوارشی در بدن می شود که از یک حد مصرف آن ممنوع می باشد؛ اما از اکثر فرآورده های گوشتی (سوسیس،کالباس و همبرگر) که قیمت ارزانی دارند، نمی توان به عنوان جایگزین گوشت استفاده کرد؛ گوشتی که در این مواد استفاده می شود، کیفیت پایینی دارد که از پروتئین های غیر حیوانی هستند که با استفاده از پودر سیر، ادویه و فلفل به این قبیل گوشت ها، رنگ ، بو و طعم غیر طبیعی می دهند تا به یک محصول خوب تبدیل شوند؛ اما در واقع اینطور نیست و از مواد اولیه ناسالم تهیه شده اند.
ادویه های استفاده شده در گوشت های فرآوری شده چه مضراتی برای سلامتی بدن در بردارند؟
ادویه های استفاده شده در این مواد غذایی باعث ایجاد حساسیت شدید در بعضی افراد می شوند؛ به طور مثال بعضی مواقع افراد که از ادویه های هندی که با نحوه مصرف آنها آشنا نیستند، از این نوع ادویه ها استفاده می کنند که باعث اسپاسم حنجره می شود. همچنین بچه ها که فست فود ها را بسیار دوست دارند مصرف سوسیس و کالباس باعث حساسیت شدید پوستی در بچه ها می شود و پوست شان حالت کهیر پیدا می کند و لوله گوارش آنها هم تحت تاثیر این ادویه ها قرار می گیرد و مشکلاتی را برای شان ایجاد می کند. بعضی ادویه ها هم باعث تحریک معده می شوند که ناراحتی های گوارشی را در پی دارند و حتی منجر به زخم معده می شود؛ به طور نمونه فلفل سبز تازه با اینکه تند هست اما هیچ عارضه ای برای معده ندارد ولی ادویه هایی که در فراورده های گوشتی استفاده می شود بسیار عوارض شدیدی را در پی دارند و سلامت بدن را در معرض خطر قرار می دهند.
روغن های به کار رفته در فست فود ها چگونه سلامت بدن را تهدید می کنند؟
چربی و روغن هایی که در این مواد غذایی استفاده می شود، بسیار چاق کننده هستند، چاقی که با کمبود مواد مغذی طبیعی همراه هست، فست فودها را می خوریم تا سیر شویم. افراد جامعه باید به عنوان تنقل به این مواد نگاه کنند نه به عنوان یک ماده غذایی سالم. انواع فست فودها در سرخ کردنشان از روغن های اشباع استفاده می شود که بسیار چاق کننده هستند و فردی که به عنوان غذای اصلی از آنها استفاده می کند به افزایش وزن بی دلیل و افزایش کلسترول مبتلا می شود که عوارض شدیدی در پی دارد. در حال حاضر در اغلب کشورها تولید کننده های فست فود را مجبور کرده اند که به تولید فست فود سالم رو بیاورند و مقدار کالری غذاهای سریع را تحت کنترل درآورده اند که هر وعده نباید بیش از نیاز روزانه کالری داشته باشد و باعث چاقی نشود؛ به طور مثال سالاد بدون روغن و چربی در سبد فست فود ها قرار داده اند. چربی های مصنوعی و اشباع که بسیار مضر هستند، بیماری های گوارشی، قلبی و عروقی را در پی دارند.
اگر برای سرخ کردن فست فودها از روغن مخصوص استفاده شود آیا باز هم عوارض مصرف روغن ها وجود دارد؟
یکی از مضرات فست فود ها،سرخ شدن نشاسته در روغن است؛ هر هیدروکربنی که در روغن سرخ شود، حال هر روغنی باشد ایجاد پلی آکریل می کند که ماده ای بسیار سمی است. وقتی یک ماده غذایی نشاسته دار را در روغن سرخ می کنیم زنجیره های نشاسته پشت سر هم قرار می گیرند که ایجاد این رشته ها ترکیبات تازه ای به وجود می آورد که باعث ایجاد یک سری بیماری در بدن می شود. استفاده از روغن مخصوص سرخ کردن حتمی و لازم است؛ اما این روغن ها هم عوارض را کاهش نمی دهند و باز باعث بیماری می شوند ما باید از غذاهای آب پز، بخار پز یا تفت داده شده استفاده کنیم. اما باید این نکته را متذکر شد؛ استفاده از روغن های مایع که اشباع هستند در سرخ کردن مواد غذایی استفاده شوند؛ این روغن ها در اثر حرارت تبدیل به پرکسید می شوند که اکسیژن وارد زنجیره چربی می شود و باعث سمی شدن روغن می شود. روغن نه تنها از شکل طبیعی خارج می شود بلکه تبدیل به ماده ای بسیار مضر می شود. همانطور که مشاهده می کنید وقتی از روغنی که مخصوص سرخ کردن نیست، استفاده می کنیم در ته ماهیتابه یک لایه چربی ایجاد می شود که چسبیده به ظرف و شستن آن بسیار مشکل است؛ این دقیقا همان اتفاقی هست که در سیستم بدن می افتد و این چربی به همین شکل به جداره رگ ها می چسبد.
پیتزا که یک نوع فست فود محسوب می شود از نظر ارزش غذایی در چه جایگاهی قرار دارد؟
در نحوه تهیه پیتزا مقدار زیادی طعم دهنده های متنوع ، رب گوجه، سس مایونز، کالباس، سوسیس و پنیر پیتزا که پنیری بسیار چرب هست، استفاده می شود. هیچ کس نمی گوید که صد در صد این غذاها را کنار بگذارید ما می گوییم به عنوان غذای گاهی وقتی استفاده شود نه اینکه در هفته 3 تا 4 وعده مصرف کنیم. آدمها دوست دارند که تنوع غذایی داشته باشند اما باید به سمت غذاهای سالم برویم؛ به طور مثال پیتزایی باشد با حجم کم و در آن از میوه ها و سبزیجات استفاده شود و پیتزایی حجیم،چرب با پنیر و سس فراوان را کنار بگذاریم.
به جای فست فودها می توانیم از چه مواد خوراکی استفاده کنیم؟
ما می توانیم به جای استفاده از این غذاهای چرب و پر ادویه از فست فود های سالم و سنتی استفاده کنیم؛ مخلوط میوه ها و سبزی ها؛ تخمه ها و تنقلات قدیمی، میوه های خشک شده ( توت، آلو، پسته، انجیر، خرما و ...) که عوارض بسیار کمی دارند و چربی هایی که در این دانه های خوراکی وجود دارد برخلاف چربی هایی که در فست فودها استفاده می شود چربی های بسیار مفیدی هستند که نه تنها باعث بیماری نمی شوند، بلکه چربی بد خون را کاهش داده و باعث افزایش چربی خوب بدن می شوند.
برگرفته شده از : پارسی تب
تازه های بخش سلامت
خوردن غذاهای فست فود باعث افسردگی میشود
غذای آماده,فست فود,سلامتی بدن
افسردگی بیماری ناتوانکننده و شایع در سراسر دنیا است و شامل کاهش قدرت تفکر، کاهش اعتماد بهنفس و علاقه به فعالیتهای طبیعی زندگی است. افزایش شیوع افسردگی در کودکان و بزرگسالان در سالهای اخیر زنگخطری برای جوامع است.
حدود ۱۲۱ میلیون نفر در سراسر دنیا دچار این اختلال هستند. داروهای ضدافسردگی نیز غالبا تاثیر چندانی نداشته و تنها علائم بیماری را میپوشانند و با وجود استفاده گسترده از این داروها، هنوز شیوع این بیماری در حال افزایش است.
فستفودها و خطر افسردگی
محققان دریافتند که خوردن فستفودها خطر افسردگی را بیش از ۵۰ درصد افزایش میدهد. غذایی که ما میخوریم، مواد لازم برای متابولیسم، ساخت و ترمیم بافتها و سلولها، بویژه در مغز را تامین میکند. بخش خاکستری مغز عمدتا از اسیدهای چرب امگا- ۳ ، DHA و EPA تشکیل میشود و این اسیدهای چرب فراوانترین اسیدهای چرب با چند باند دوگانه در بافتهای عصبی هستند.
وقتی رژیم غذایی ما مناسب نباشد و مواد ساختمانی لازم را بویژه در دوران رشد برای بدن تامین نکنیم، بدن مجبور است از مواد در دسترس خود استفاده کند، برای مثال اگر رژیم ما حاوی مقدار زیادی چربیهای مضر (که عمدتا در فستفودها و غذاهای فرآوری شده هستند) و در عوض چربیهای مفید کمتری باشد، بدن از همان چربیهای مضر استفاده میکند.
براساس گزارش محققان، شیوع افسردگی در افرادی که بیشتر از غذاهای صنعتی و فرآوری شده مانند کیکها، دوناتها و فستفودها مانند همبرگر،هاتداگ و پیتزا استفاده میکنند، ۵۱ درصد بیشتر است. گزارش شده که ابتلا به افسردگی با مقدار مصرف این نوع غذاها ارتباط دارد و هرچه میزان مصرف غذاهای آماده بیشتر باشد، خطر افسردگی نیز بیشتر خواهد شد.
ویژگی افرادی که بیشتر از غذاهای آماده استفاده میکنند
عمدتا افرادی که بیشتر از غذاهای آماده استفاده میکنند، ویژگیهای خاصی دارند. معمولا مصرف این نوع غذاها در افراد مجرد، بیتحرک و با عادات غذایی نادرست بیشتر است. به علاوه این افراد از مواد غذایی مفید مانند میوه، سبزی، مغزها، ماهی و روغن زیتون نیز به میزان کمتری استفاده میکنند و غالبا سیگار میکشند و اضافه وزن داشته یا چاق هستند. چاقی خود میتواند زمینهساز بروز مشکل افسردگی باشد.
بنابر مطالعات انجام شده رابطه متقابلی بین چاقی و افسردگی وجود دارد. شیوع افسردگی در افراد چاق حدود ۳ برابر افراد دیگر است. افراد چاق به علت تصویر ذهنی بدی که از شکل ظاهری بدن خود دارند، اعتماد بهنفس کمتری داشته و مهارت کافی در رویارویی با وقایع اجتماعی را نخواهند داشت.
از سوی دیگر، این افراد با بینش منفی اطرافیان و جامعه مواجه هستند. این عوامل باعث انزوا و کنارهگیری افراد چاق از مناسبات اجتماعی و در نتیجه اختلالاتی نظیر افسردگی میشود.
مشکلِ غذاهای آماده
غذاهای تجاری آماده یا غذاهای سرخ شده عمدتا حاوی چربیهای جامد و اسیدچرب ترانس هستند که برای بدن مضرند. این چربیها نه تنها خطر بیماریهای قلبی را افزایش میدهند، بلکه با عملکرد طبیعی انتقالدهندههای عصبی در مغز تداخل یافته و فعالیت الکتریکی طبیعی مغز را که برای پیامرسانی لازم است، دچار اشکال میکنند.
کلام آخر
امروزه مدارکی وجود دارد که تغذیه مناسب میتواند به کاهش این مشکل کمک کند. غذاهای طبیعی که حاوی ویتامینهای گروه B، اسیدهای چرب امگا-۳ و روغن زیتون هستند، میتوانند خطر افسردگی را کاهش دهند. تغییر شیوه زندگی و داشتن تحرک بدنی و ورزش منظم روزانه علاوه بر آنکه در تغییر خلق بیماران افسرده و بهبود علائم روانی آنها اثرات مفید غیرقابل انکاری دارد، در ارتقای سلامت و کنترل وزن آنها نیز موثر است.
اے دنیا کے مسافر منزل تیری قبرھیں اے کر رھا ھیں جو تو دو دن کا یہ سفرھیں موت ھیں تیرا ان دیکھا ساتھی آچانگ تجھے نگل لے گا:ای مسافر دنیا خونه ی توقبر است ای که هرکاری میکنی سفر دو روزه هست مرگ رفیق ندیده ی تو است یکهو نفست رو می گیره