مدیریت خستگی و بی رمقی در ام اس - -

<style>body{font-family: tahoma; font-size: 13px; direction: rtl;} hr{ display: none;}</style>مشکلی به نام زود خسته شدن
دکتر ناهید بلدی‌مقدم / متخصص مغز و اعصاب
پیام ام اس: خستگی یکی از شایع‌ترین علائم در بیماران ام‌اس است و حتی ممکن است در ٨٠ درصد بیماران وجود داشته بأشد و بدیهی است که در عملکرد افراد بسیار تأثیرگذار خواهد بود. برای مثال یکی از علل ترک زودتر از موقع محل کار توسط افراد مبتلا به ام‌اس همین مورد است.
برخی بیماران اظهار می‌کنند که اطرافیان آنها مانند کارفرما، دوستان و افراد خانواده این مشکل را به حساب افسردگی و یا تلاش نکردن آنها می‌گذارند نه وجود خستگی واقعی.
علت خستگی در بیماران ام‌اس دقیقاً مشخص نیست. با استفاده از برخی آزمون‌های خاص، این علامت در بیماران اندازه‌گیری و درجه‌بندی می‌شود.
خستگی به صورت‌های مختلفی رخ می‌دهد اما در حالت کلی و بنابه‌تعربف، اگر کسی در انجام کارهای روزمرة خود مانند مسواک‌زدن، لباس پوشیدن، استحمام و یا غذا پختن نیاز به تلاش بیش از حد داشته باشد دچار خستگی است.
نوع دیگری از خستگی که به نام رخوت و سستی از آن یاد می‌شود هم ممکن است در افراد مبتلا به ام‌اس رخ دهد که دارای ویژگی‌های خاصی به این شرح است:
۱- عموماً هر روز وجود دارد.
۲- ممکن است در ابتدای روز و پس از یک خواب شبانة خوب هم رخ دهد.
۳- با گذشت زمان در طول روز شدیدتر می‌شود.
۴- با گرما و رطوبت تشدید می‌شود.
۵- سریع و به سادگی عارض می‌شود.
۶- از خستگی معمول شدیدتر است.
۷- در مسئولیت‌های روزانه فرد اختلال ایجاد می‌کند.
خستگی در بیماران با ام‌اس ارتباطی با میزان ناتوانی حرکتی و یا شدت افسردگی ندارد.
اما چگونه با افسردگی برخورد کنیم؟
از آنجا که خستگی ممکن است ثانویه به علل قابل درمانی همچون کم‌خونى و یا کم‌کاری تیروئید باشد، بررسی‌های پزشکی در این زمینه ضروری است. جهت تشخیص علت وکاهش شدت خستگی یک بررسی همه‌جانبه ضروری است.
کاردرمانی و شیوة آموزش روش انجام کارهای روزمرة منزل و محیط کار، به گونه‌ای که خستگی کمتر احساس شود، کمک‌کننده است.
مشاورة فیزیوتراپی جهت راه رفتن (با یا بدون وسایل کمک‌کننده مانند عصا) و یا انجام حرکات دیگر با انرژی کمتر و انجام ورزش‌های منظم روزانه، توصیه می‌شود.
تنظیم خواب و نیز رسیدگی به علائمی که خواب را با اختلال مواجه می‌کنند مانند مشکلات ادراری و سختی عضلات هم در کاهش خستگی مؤثر هستند.
مداخله‌های روحی-روانی جهت کاهش استرس، تمرین روش‌های تمدد اعصاب مانند ریلکسیشن، روان‌درمانی و عضویت در گروه‌های درمانی نیز لازم است.
خنک کردن محیط و پرهیز از گرمای بیش ازحد می‌تواند در جلوگیری از خستگی موثر باشد.
در مواردی مصرف برخی داروها مانند آمانتادین و مودافینیل هم با نظر پزشک ضروری است.

http://payamems.com/web/%D9%85%D8%B4%D9%83%D9%84%D9%8A-%D8%A8%D9%87-%D9%86%D8%A7%D9%85-%D8%B2%D9%88%D8%AF-%D8%AE%D8%B3%D8%AA%D9%87-%D8%B4%D8%AF%D9%86/
۰۴ آذر ۱۳۹۴