آشنایی با خواص و طرز تهیه‌ی شیرهای گیاهی - -

<style>body{font-family: tahoma; font-size: 13px; direction: rtl;} hr{ display: none;}</style>
چرا شیرسویا بهترین شیراست


[تصویر:  Fotolia_43400419_Subscription_L-1.jpg]

شیر سویا در چند سال گذشته بسیار محبوب شده است. یکی این است که افراد بیشتر و بیشتر که تحت یک رژیم غذایی گیاهی هستند که محصولات حیوانی از هر نوع از جمله لبنی مصرف نمیکنند. بسیاری از گیاهخواران رژیم های غذایی بدون گوشت می خورند، به طوری که آنها بیش از حد نیاز یک جایگزین برای شیر گاو دارند که شیر سویا شیر گیاهی است

يكي از فرآورده هايی كه از لوبياي سويا تهيه مي شود، شير سويا است كه بسياري از خواص موثر در سلامتي سويا را دارا مي باشد. براي تهيه شير سويا در ابتدا سويا را در آب تصفيه شده به مدت 16-8 ساعت خيسانده و پس از شستشو، آن را همراه با آب پخته و آسياب نموده و دوغاب تهيه شده را به طور اتوماتيك سانتريفوژ مي كنند. پس از جدا شدن شير سويا مراحل بوگيري، هموژنيزه و پاستوريزه كردن انجام و در نهايت، محصول بسته بندي مي شود. تهيه شير سويا در ابتدا در چين انجام مي شده و شير تهيه شده داراي مزه لوبيا سويا بوده كه طعم آن توسط چيني ها قابل قبول بوده است. اما كارخانه هاي موجود در كشورهاي غربي و ايران طي انجام فرآيندهايي و با افزودن بعضي از طعم دهنده هاي مجاز خوراكي، طعم آن را تغيير داده و آن را براي ذائقه اين جوامع قابل قبول كرده اند.

خواص تغذيه اي شير سويا:داراي مقدار مناسبي پروتئين است. سويا تنها گياهي است كه پروتئين كاملي دارد و شامل اكثر اسيدهاي آمينه ضروري مي باشد. اما به عنوان غذاي اصلي مقدار كافي اسيد آمينه متيونين را براي نوزادان و كودكان ندارد و بايد اين اسيد آمينه به فرمول سويا اضافه شود. پروتئين سويا از نظر كيفيت تقريبا” شبيه محصولات لبني، تخم مرغ و گوشت است. اما بر خلاف آنها داراي چربي هاي اشباع بسيار كم و بدون كلسترول مي باشد. تركيب پروتئين سويا داراي خاصيت ويژه اي است كه مي تواند موجب كاهش توليد كلسترول در كبد شود، بنابراين مصرف شير سويا مي تواند باعث كاهش چربي خون مضر،LDL -كلسترول و افزايش چربي مفيد، HDL – كلسترول و در نتيجه كاهش خطر بيماري قلبي عروقي گردد. شير سويا، چربي هاي مضر غذايي (اسيد هاي چرب اشباع) بسيار پاييني دارد و فاقد كلسترول است. از طرفي داراي چربي هاي مفيد غذايي (اسيدهاي چرب غير اشباع ) مي باشد كه براي سلامت قلب مفيد است. شير سويا حاوي مقدار مناسبي فيبر محلول بوده كه در تنظيم چربي و قند خون موثر می‌باشد. شير سويا داراي نمايه گلايسيميك پاييني است و در نتيجه نوسانات قند خون را كمتر مي كند و براي افراد ديابتي غذاي مناسبي است. كربوهيدرات هاي موجود در سويا فاقد لاكتوز(قند موجود در شير) مي باشد، بنابراين براي افرادي كه تحمل لاكتوز نداشته و پس از خوردن شير دچار ناراحتي گوارشي از جمله دل درد مي شوند و نمي توانند محصولات لبني را استفاده كنند، شير سويا جايگزين بسيار خوبي است. شير سويا حاوي ويتامين هاي گروه ب، اسيد فوليك و منبع خوبي از آهن، منيزيم، فسفر، سلنيوم، پتاسيم و منگنز است كه بسياري از اين مواد معدني براي ساخت استخوان ها و حفظ مقاومت آنها مناسب می‌باشد. شير سويا حاوي آنتي اكسيدان ها و مواد مفيد گياهي بوده كه از مهمترين آنها ايزوفلاون است همچنین داراي خواص مفيد متعددي مي باشد از جمله:

افزايش چگالي استخوان و جلوگيري از پوكي استخوان، تقويت سيستم ايمني و جلوگيري از بروز بيماري ها و پيري، كاهش چربي هاي مضر خون (LDL – كلسترول) و تري گليسيريد در نتيجه كاهش بروز بيماري هاي قلبي، پيشگيري از انواع سرطان به خصوص سرطان كولون، سرطان پروستات در مردان و سرطان سينه در زنان و كاهش علائم يائسگي ( از جمله گر گرفتگي، بي خوابي و سردرد).

در جوامعي كه غذاي مصرفي آنها سويا و فرآورده هاي سويا است، از جمله ژاپن، بروز سرطان پروستات، سينه و كولون بسيار پايين است، همچنين در اين كشورها زنان نسبت به كشورهاي غربي مخصوصا” آمريكا و كانادا كمتر علايم يائسگي را تجربه مي كنند. سازمان غذا و دارو (FDA) تاييد كرده اگر 25 گرم پروتئين سويا در روز به عنوان بخشي از يك رژيم غذايي كه حاوي اسيدهاي چرب اشباع و كلسترول كم است قرار داده شود، خطر بيماري هاي قلبي عروقي را كاهش مي دهد.



محصولات لبنی نیز برای کسانی که لاکتوز راتحمل نمیکنند زیان آور است ، هضم، لاکتوز باعث مشکلات گوارشی میشود .در حالی که این نوع شیر پروتئین بالا و دیگر عناصر سالم رادارد ، همچنین کالری و چربی و همچنین کلسترول ندارد بهتریم شیر برای کسانی که به دنبال کاهش وزن هستند. همچنین نگرانی های بهداشتی در مورد هورمون ها و دیگر عناصر مورد استفاده شده توسط دامداران برای افزایش تولید شیر را ندارند