ام اس و پیوند سلول های بنیادی خون ساز - -

<style>body{font-family: tahoma; font-size: 13px; direction: rtl;} hr{ display: none;}</style>بد نیست با توجه به موفقیت نسبی بالای این روش در درمان بیماری های "خودایمنی" و مشخصا ام اس,سعی در شناساندن هرچه بهتر و بیشتر این روش درمانی به هم داشته باشیم.من سعی میکنم اطلاعاتی رو که در این مدت کوتاه آشنایی با ام اس در این زمینه پیدا کردم,اینجا به طور مختصر و کلی و بدون جزییات بیان و در ادامه کامل کنم.

این روش دارای قدمت بیش از 50 سال هست و در ابتدا برای درمان بیماران سرطانی استفاده و مطالعه میشد و از سال 1990 به عنوان درمان بیماران خودایمنی در نظر گرفته شد.
خیلی از مراکز و دانشمندان شروع به مطالعه و تحقیق در مورد این روش کردن که یکی از سرشناس ترین اونها Dr. Burt هست.

20 سال مطالعات ایران در این زمینه:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23682320

"پیوند سلول های بنیادی خون ساز" در حال سپری کردن فاز سوم خودش زیر نظر Dr. Burt از Northwestern University Feinberg School of Medicine, Chicago برای گرفتن مجوز از FDA آمریکا قرار داره.
نتایج مطالعات انجام شده در فاز 1 و 2 این مطالعات:
- جلوی پیشرفت ام اس در همه بیماران تحت درمان بعد از گذشت 37 ماه گرفته شده.
- حداقل یک شماره بهبودی در EDSS هشتادو یک درصد بیماران(EDSS چیست : http://mswiki.ir/index.php?title=Expanded_Disability_Status_Scale).
- و....
نتایج منتشر شده مطالعات فاز 1 و 2 دکتر برت : http://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422%2809%2970017-1/fulltext

توی این روش در حقیقت میان "حافظه سیستم ایمنی بدن" رو از بین می برن تا سیستم ایمنی که به خاطر ام اس دیوونه شده بوده و به خود بدن حمله می کرده یادش بره و به حالت طبیعی برگرده.
حالا سوال پیش میاد که آیا سلول های بنیادی باعث میشن اون "حافظه" پاک بشه؟
جواب:خیر داروهای "شیمی درمانی" باعث پاک شدن حافظه سیستم ایمنی بدن میشه.
پس کاشت سلول های بنیادی چه نقشی ایفا می کنه؟
سلول های مغزاستخوان به خاطر شرایط شیمی درمانی از بین میرن و با این شرایط مرگ بیمار حتمیه پس با کاشت سلول های بنیادی در حقیقت سلول های مغز استخوان رو بازسازی می کنن تا مشکلی برای بیمار بوجود نیاد.

هرچیزی که بیش از حد خوب باشه واقعیت نداره...
این روش یک سری مشکلات و محدودیت ها و عوارض جانبی ناشی از شیمی درمانی داره که اون تعدادیش که الان به ذهن من میرسه رو اینجا میگم:

- ریزش مو و ناباروری و.....ناشی از شیمی درمانی:
راه های زیادی برای جلوگیری از این مشکل هست,مثلا برای جلوگیری از مشکل نازایی خانم ها تخمک ها رو قبل از شیمی درمانی جدا و فیریز می کنن و در مورد آقایون همین عمل رو بر روی اسپرم ها انجام میدن.
* ناباروری در پرتوکول Non-myeloablative به دلیل عدم استفاده از دارو های شیمی درمانی خیلی قوی، جزء عوارض جدی به حساب نمیاد.

- یک مشکل یا سوال دیگه هم هست اینکه آیا این روش درمان مادام العمر هست یا نه؟با توجه به اینکه حدود 10 سال پیش برروی اولین فرد در این مطالعات درمان انجام شده,این سوال جوابی فعلا نداره و باید منتظر گذروندن مراحل بعدی و تاییدیه FDA باشیم تا بشه جواب قطعی به این سوال بدیم.

- محدودیت زمان و در دسترس نبودن:

این مطالعات در سال 2011 وارد فاز سوم خودش شده و تا 2019 برای گذروندن این مرحله زمان نیاز داره.
آماده سازی گزارش نهایی و ارسال به FDA هم 2 سال طول می کشه.(2020-2021)
1-2 سال توی کمیته بررسی FDA زمان می بره.(2022 یا 2023)
1سال هم تاییدیه نهایی FDA زمان میبره. (2023 یا 2024)

پس حدودا تا 2024 یا 2023 باید صبر کنیم تا از طرف FDA انشالا اعلام عمومی بشه. این روش درمانی بسیار سخت و پیچیده و در عین حال "میتونه خطرناک و کشنده" باشه پس نباید فریب خورد.

انشالا هر روز به درمان(های) قطعی ام اس نزدیکتر میشیم,به امید اون روزی که این بیماری تا حد یک سرماخوردگی,ضعیف و خوار و ذلیل بشه...