نکات قابل توجه درباره بارداری و ام اس - -

<style>body{font-family: tahoma; font-size: 13px; direction: rtl;} hr{ display: none;}</style>سلامت نیوز :عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری مامایی اصفهان با بیان اینکه ام اس تاثیر سوء بر روی بارداری، نتیجه و محصول آن نظیر بروز پدیده زایمان زودرس یا سقط جنین ندارد، اما این بیماری برحسب فرم آن پس از ختم بارداری تشدید یا پیشرفت می کند.
فاطمه نظری در گفت وگو با نظام پرستاری کشور اظهار کرد: هم اکنون ام اس به لحاظ فراوانی از بیماری های بومی استان اصفهان است که به نظر می رسد مناطق جغرافیایی و آب و هوایی در میزان بروز آن موثر است چون دیده شده شیوع و بروز بیماری در افرادی که دوران کودکی از این منطقه مهاجرت کردند نسبت به ساکنان منطقه کمتر است.

وی گفت: اینکه گفته می شود علت ام اس یک ویروس است هنوز در حد یک فرضیه است. بر این اساس بر اثر ورود یا بروز عفونت ویروسی سیستم ایمنی بدن آن را به عنوان عامل غیرخودی(آنتی ژن) می شناسد و علیه آن آنتی بادی تولید و به میلیین (غشای سلول عصبی) آسیب وارد می کند.

این کارشناس ارشد داخلی جراحی پرستاری گفت: ام اس بیماری مزمن التهابی سیستم اعصاب مرکزی(مغز و نخاع) و یک بیماری خودایمنی(اتوایمیون) است که بدن براثر نقص سیستم ایمنی علیه ماده سفید میلیین آنتی بادی و درنتیجه پلاک هایی را تولید می کند.

نظری ادامه داد: پلاک های ایجاد شده اختلالاتی در مسی پالس های عصبی ایجاد می کند که به صورت علایم و نشانه های بیماری تظاهر می کند این علایم بسته به محل درگیر متفاوت است.

وی با بیان اینکه شایع ترین محل های درگیر در ام اس راه ها و کیسمای بینایی، اطراف بطن های مغزی و جسم پینه ای (کورپوس کالوزوم) است، گفت: راه های نخاعی و مخچه ای از دیگر مسیرهای گرفتار است.

این عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری مامایی اصفهان با بیان اینکه علایم چشمی در بیماران مبتلا به ام اس 37 درصد شیوع دارد، ادامه داد: علایم و نشانه های حرکتی چون ضعف عضلات به همراه افزایش تونیسیته عضلات(فلج اسپاستاتیک)، علایم حسی نظیر از بین رفتن حس عمومی درد و حرارت، پاراستیزی(گز گز، مور مور و سوزن سوزن شدن) علایم مخچه ای نظیر از بین رفتن تعادل فرد، سرگیجه و نیستاگموس(حرکات تند و غیرعادی کره چشم) جزو علایم و نشانه های اولیه بیماری ام اس(مولتیپل اسکلروزیس) است.

نظری درگیری ساقه مغز و ایجاد علایم اتونوم نظیر بی اختیاری یا احتباس ادرار را از دیگر علایم بیماری برشمرد و افزود: البته یکسری از علایم ثانویه متعاقب بیماری در فرد ایجاد می شود که از آن جمله می توان به زخم فشاری، گرفتگی عضلات و سفتی مفاصل اشاره کرد که به مراقبت های پرستاری نیاز است.

وی افزود: مشکلات ثالثیه ای هم بر اثر این بیماری برای فرد ایجاد می شود که از آن جمله مشکلات شغلی اشکال در ایفای نقش در خانواده و مشکلات اقتصادی و اجتماعی است.

این کارشناس ارشد داخلی جراحی پرستاری درباره انواع ام اس گفت: در فرم نخست یا خوش خیم ام اس فرد یک حمله طول کشیده به مدت یک تا 2 هفته را سپری می کند و شاید تا پایان عمر حمله دیگری نداشته باشد اما در فرم دوم یک بار حمله بروز و پس از 2 تا 3 هفته فروکش مجددا حمله عود می کند (شدیدتر و یا برابر حمله پیشین) در این فرم فواصل حمله از 6 تا 12 ماه متغیر است.

نظری استرس های روحی روانی و حتی هیجانات مثبت را از عوامل عودکننده عنوان کرد و افزود: عفونت ها، جراحی، آپاندیسیت و زایمان از عواملی است که باعث عود بیماری می شود.

وی افزود: در فرم سوم هم نظیر فرم پیشین حالت عود و بهبودی وجود دارد اما پس از مدتی سیر بیماری کند یا سریع می شود بیماری در فرم چهارم از ابتدا سیر پیشرونده (تدریجی یا سریع) دارد و به سرعت فرد را زمین گیر می کند.