اختلال بلع و راه مقابله با آن - -

<style>body{font-family: tahoma; font-size: 13px; direction: rtl;} hr{ display: none;}</style>برای بلعیدن غذا عضلات زبان و حلق باید هم قدرت کافی برای انقباض داشته باشند و هم با یکدیگر کاملاً هماهنگ عمل کنند ، لذا اگر اختلالی در این موضوع ایجاد شود سبب تغییر تن صدا و مشکل در صحبت کردن روان و همینطور مشکل در بلع غذا و مایعات می شود .- نوشیدنیهای نسبتا غلیظ بلعیدن را آسانتر می‌کنند، ازاین نوشیدنیها می توان به آب میوه‌های ژلاتینی، سسهای میوه‌‌ای، شربتها و پودینگها اشاره کرد.
- مواد غذایی که به آسانی خرد می‌شوند مثل انواع چیپسها، کراکرها، نان سوخاری و کیکها می‌توانند بلعیدن را مشکل‌تر کنند از اینگونه مواد غذایی اجتناب کنید.
- مواد غذایی نرم‌ نیازی ندارند که زیاد جویده شوند. از سیب زمینی له شده و پخته شده به جای سرخ شده استفاده کنید به جای استفاده از میوه‌ها و سبزیهای خام از پخته آنها استفاده کنید. در صورت لزوم از مخلوط کن برای نرم کردن مواد غذایی استفاده کنید.
- سعی کنید از لقمه‌های کوچک غذا استفاده کنید تا زمانیکه دچار مشکلات بلع هستید از جویدن آنها خسته نشوید.

در بیمارانی که بیماری ام.اس در آنها پیشرفت زیادی داشته است و یا زمانیکه بیماران خسته هستند در عمل جویدن و یا بلعیدن با ناراحتی و مشکل روبرو می‌شوند و ممکن است به سرفه بیفتند، لذا به منظور کم کردن این مشکل راه حلهای زیر ارائه می‌شود:

■مواد غذایی رقیق (مایعات رقیق) را صبح و مایعات غلیظ تر را در فاصله بعدازظهر تا شب میل کنید.

■بلعیدن غذاهای خشک و مایعات شل مشکل است و نیاز به توجه و مراقبت بیشتری دارند. بخصوص در زمان خستگی از خوردن مایعات رقیق خودداری کنید.

■از غذاهای نرم و مرطوب ، مایعات غلیظ و خنک بیشتر میل کنید، چون بلع آنها راحتتر است .مثل انواع ژله ، میلک شیک،شربتهای غلیظ،پوره های میوه و پودینگها.

■تا حدامکان بیرون نروید و در محیط خنک استراحت کنید.

■از غذاهای نرم و مرطوب ، مایعات غلیظ و خنک بیشتر میل کنید ، چون بلع آنها راحتتر است .مثل انواع ژله ، میلک شیک،شربتهای غلیظ،پوره های میوه و پودینگها.

■از خوردن چیپس ، کراکر(ترد) ، کیک و نان تست خودداری کنید ، چون حالت چسبندگی دارند و باعث انسداد حلق می‌شوند.

■از مصرف غذاهایی که باعث تحریک گلو می‌شوند خودداری نمایید. مثل سرکه یا فلفل.

■مناسبترین غذاها: میوه های کم پخت ، اسفناج خرد شده و پخته ، تخم مرغ عسلی، پنیر له شده ، پوره میوه و آب میوه، غذاهای کاملاً پخته و له شده ، پلوهای کته شده و له شده، تلیت نان در چای و یا آبگوشت ، شیربرنج ، سیب زمینی پخته یا پوره سیب زمینی، گوشت چرخ کرده و له شده ، چرخ کردن مرغ و ماهی بعد از پخت یا سرخ کردن.

■غذاها در دستگاه مخلوط کن ، مخلوط شود تا قابل خوردن باشد.